Nu aţi plătit amenzile pandemice? Nici să nu le mai plătiţi!

Ieşenii pot scăpa de amenzile date în perioada stării de urgenţă câtă vreme acestea nu au apucat să fie plătite. Este concluzia la care au ajuns magistraţii Judecătoriei în cursul analizei unuia dintre numeroasele cazuri de contestare a amenzii în instanţă. Ieşeanul nu-şi va recupera însă banii plătiţi ca taxe de timbru.

La începutul lunii aprilie a anului trecut, A.I.D. ieşise la cumpărături în apropiere. Îşi uitase declaraţia pe proprie răspundere acasă, având asupra sa doar cartea de identitate, scrie ziaruldeiasi.ro.

Lipsa hârtiei pe care să scrie „achiziţionarea de produse de strictă necesitate” a însemnat pentru ieşean o amendă de 2.000 de lei. A contestat-o în instanţă de îndată ce Curtea Constituţională a declarat ordonanţele de urgenţă ce instituiau starea de urgenţă ca neconstituţionale.

Decizia CC a dat şi un nou sens prevederilor OG 2/2001 referitoare la regimul juridic al contravenţiilor. Conform acesteia, dacă o faptă „nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ”.

„În cuprinsul acestei decizii se arată că sintagma «nu se mai sancţionează» trebuie înţeleasă în sensul că, prin intrarea în vigoare a legii care nu mai prevede fapta drept contravenţie, sancţiunile contravenţionale nu se mai aplică, iar în cazul celor aplicate, dar aflate în curs de executare, sancţiunile nu se mai execută”, au arătat magistraţii Judecătoriei. De altfel, reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene nu au prezentat nicio apărare în timpul procesului. Dimpotrivă, ei au arătat că achiesează la plângerea lui A.I.D.

Judecătorii au dispus anularea procesului-verbal de contravenţie şi decontarea de către IPJ a taxelor de timbru plătite de A.I.D., în valoare de 20 de lei.

Cu privire la onorariul avocatului, magistraţii nu s-au pornunţat, întrucât petentul nu prezentase nicio dovadă cu privire la cheltuieli făcute în acest sens. Sentinţa a fost atacată în apel de către IPJ, care a obţinut ieri de la magistraţii Tribunalului exonerarea de la plata celor 20 de lei.

Lasa un comentariu