Noul vaccin Covid produs de Pfizer ar putea avea legătură cu riscul de accident vascular cerebral la persoanele în vârstă

Autoritățile sanitare din SUA afirmă că varianta actualizată a vaccinului anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech ar putea avea legătură cu un tip de accident vascular cerebral la persoanele în vârstă.  

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) spun că, datelor preliminare analizate, există o posibilă problemă de siguranţă privind acest vaccin.

Persoanele de peste 65 de ani sunt mai predispuse la un accident vascular cerebral ischemic în intervalul de 21 de zile după administrarea vaccinului bivalent Pfizer/BioNTech.

Un accident vascular cerebral ischemic, cunoscut şi sub numele de ischemie cerebrală, este cauzat de blocajele arterelor care transportă sânge la creier.

FDA şi CDC au spus că alte studii ample nu au semnalat această problemă de siguranţă, adăugând că sunt necesare mai multe investigaţii.

Deşi totalitatea datelor sugerează în prezent că este foarte puţin probabil ca semnalul din VSD (Vaccine Safety Datalink) să reprezinte un adevărat risc clinic, credem că este important să gacem publice aceste informaţii”, au spus autorităţile sanitare.

Pfizer şi BioNTech spun că au fost avertizate cu privire la accidente vasculare cerebrale ischemice la persoanele care au peste 65 de ani, survenite în urma vaccinării cu varianta actualizată a serului.

„Nici Pfizer şi BioNTech, nici CDC sau FDA nu au observat constatări similare în numeroase alte sisteme de monitorizare din SUA şi la nivel global şi nu există dovezi care să ducă la concluziia că accidentul vascular cerebral ischemic este asociat cu utilizarea vaccinurilor COVID-19”, transmit companiile, conform news.ro și Reuters. 

(Sursa: News.ro)

leave a reply