Noua tulpină a Covid-19 din Marea Britanie este „scăpată de sub control”. Anunțul oficialilor de la Londra

Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină a coronavirusului care circulă în ţară este „scăpată de sub control”.

Ministrul a justificat astfel reintroducerea măsurilor de izolare la Londra şi într-o parte a Angliei, care ar putea dura până la implementarea unui vaccin, relatează AFP.

„Din păcate noua tulpină este scăpată de sub control. Trebuie să reluăm controlul şi singurul mod de a-l face este de a restricţiona contactele sociale. Va fi greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat un vaccin”, a declarat duminică Matt Hancock postului Sky News.

Nouă tulpină de SARS-C0V-2 identificată în Marea Britanie se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută şi se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, declarase sâmbătă Chris Whitty, şeful serviciilor medicale din Anglia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost alertată privind răspândirea mai rapidă cu „până la 70%” a noii tulpini de coronavirus, potrivit autorităţilor sanitare britanice.

Restricții mai dure în Marea Britanie

Noua tulpină de coronavirus descoperită în Anglia pune în alertă întregul continent. Guvernele de la Haga, Bruxelles, Viena și Roma și-au închis granițele pentru britanici, din cauza noii tulpini de coronavirus, extrem de contagioasă.

Franța, Germania și Irlanda au de gând să le urmeze exemplul. Creșterea abruptă a rătei de infectare în Anglia a dus la decretarea unor restricții draconice. Cei vizați au voie să iasă din casă doar în situații excepţionale, iar despre mese întinse de Crăciun, cu multă lume în jur, nici nu poate fi vorba.

Boris Johnson, premierul britanic: „Cu inima grea trebuie să vă spun că nu putem ține Crăciunul așa cum plănuiam. Regret profund aceste schimbări, dar – când virusul își schimbă tactica de atac – și noi trebuie să ne ajustăm apărarea. Ca prim-ministru, cred sincer că nu am de ales. Informațiile primite despre această mutație, mai ales cele despre viteza transmiterii, nu puteau fi ignorate.”

Noile restricții nu sunt doar cele mai dure aplicate până acum în Regat, dar au și intrat în vigoare imediat, chiar de la miezul nopții. 16 milioane de britanici, inclusiv locuitorii capitalei, au intrat în zona de risc maxim.

Magazinele și serviciile neesenţiale au fost închise, iar activităţile de relaxare şi distracţie sunt interzise și în aer liber. Toți cei din zona de risc maxim nu au voie să se întâlnească de Crăciun cu persoane din afara familiei restrânse. În restul ţării, restricţiile permit întâlnirea a cel mult trei familii, dar numai în ziua de Crăciun, nu 5 zile cât promisese guvernul inițial.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății: „Este mai important că niciodată să vă purtați în mod responsabil. Limitați interacțiunile cât mai mult cu putință pentru că e al naibii de serioasă treaba!”

Regulile menite să împiedice aglomerația au provocat îmbulzeli în gări, în magazine și pe străzi. Mii de londonezi au vrut să plece din capitală înainte de miezul nopții. Trenurile spre provincie au plecat cu întârziere din cauza haosului din gări. Ministrul sănătății a catalogat exodul drept “iresponsabil”.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății: „Unul dintre motivele pentru care am instituit restricții drastice de circulație este să nu răspândim această nouă tulpină în restul țării.

Probabilitatea ca noua tulpină a virusului să fie prezentă și în alte țări este mare, potrivit Consiliului Stiințific al Guvernului britanic.

Lasa un comentariu