Nouă cazuri de gripă la Iaşi. Măsuri speciale de prevenire a îmbolnăvirilor

Ministerul Sănătăţii (MS) a stabilit o serie de măsuri suplimentare pentru a preveni, limita şi trata ulterior îmbolnăvirile prin gripă. În acest sens, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ din Iaşi, dar şi cu unităţile similare din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara şi Sibiu, pentru a asigura o tehnică extracorporală de suport cardiac şi respirator prelungit pentru persoanele cu insuficienţă respiratorie severă – ECMO.

„Este o tehnologie modernă folosită ca suport în astfel de situaţii“, au precizat reprezentanţii MS. Tot în această perioadă a fost aprobată suplimentarea cu încă 35.000 de doze de vaccin anti-gripal pentru persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire.

Până acum, la nivelul judeţului Iaşi, au fost identificate nouă cazuri de gripă, dintre care trei de tip AH1, două de tip AH3, trei de tip B1 şi încă un caz de gripă A, care nu a fost încă subtipat. Conform datelor oferite de MS, până pe 19 ianuarie la nivelul întregii ţări s-au vaccinat 1.447.831 de persoane care fac parte din categorii de risc din cele 1.500.000 de doze achiziţionate.

Specialiştii spun că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a sezonului trecut, numărul total de infecţii respiratorii acute este cu aproximativ 30% mai mic, în întreaga ţară fiind raportate 1.389 de cazuri de gripă clinică.

Lasa un comentariu