Noi măsuri pentru prevenirea gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus

Dată fiind evoluția situației la nivel național și internațional, primarul Mihai Chirica a convocat astăzi, 9 martie, la Palatul Roznovanu, o nouă ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență destinată luării unor măsuri de prevenire a gripei sezoniere, virozelor respiratorii și infecției cu noul coronavirus COVID-19 în Municipiul Iași.

Aceasta este a treia ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență cu această problematică după cele din 24 februarie și 29 ianuarie și vine în continuarea și completarea unor decizii anunțate de municipalitate vineri, 6 martie, precum și după o serie de măsuri restrictive luate de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase – Comitetul Național pentru Situații de Urgență pe teritoriul României pe 6 și 7 martie.

Măsuri luate astăzi:

  1. La nivelul municipalității a fost constituită o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale. Această structură flexibilă, condusă de primarul Mihai Chirica, coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și este pregătită să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri. Din aceasta fac parte, pe lângă reprezentanții Primăriei, direcțiile, societățile și instituțiile cu atribuții directe în această problematică (Direcția de Asistență Socială, spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”, Direcția Creșe, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, Direcția Piețe, Compania de Transport Public SA, Salubris SA, Servici Publice SA). Printr-o decizie luată astăzi, structura municipală va forma un grup de lucru operativ pentru o mai rapidă colaborare cu alte instituții ale statului reprezentate și în Comitetul Local pentru Situații de Urgență și care sunt direct implicate în gestionarea situației, anume Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Inspectoratul Școlar Județean, Instituția Prefectului – Județul Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția Municipiului etc. Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit minim câte un înlocuitor, astfel încât Primăria, societățile comerciale municipale și celelalte instituții să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.
  • Întrucât una dintre măsurile luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prin Hotărârea nr. 6 / 6.03.2020 vizează interzicerea oricăror activități care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane, iar pentru cele cu un număr inferior o analiză la nivel local și avizul Direcției de Sănătate Publică, primarul Mihai Chirica a ridicat problema posibilității închiderii unităților de învățământ care au mai mult de 1.000 de elevi în același corp de clădire. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean cu precizat că există 16 astfel unități școlare în tot județul, o decizie privind cele din Municipiul Iași urmând să fie luată caz cu caz după analizarea situației. Pentru a micșora numărul situațiilor în care elevii intră în contact în grupuri mari, o soluție recomandată de Ministerul Educației este aceea a defazării orarelor. În situația în care Comitetul pentru Situații de Urgență va decide astăzi încetarea activității tuturor unităților de învățământ până pe 21 aprilie, primarul Mihai Chirica va lua aceeași decizie și în cazul celor 11 creșe gestionate de Direcția Creșe, iar perioada de inactivitate va fi folosită pentru demararea unor lucrări de reparații și igienizare la toate unitățile de învățământ din oraș.
  • Printr-o decizie a Comitetului Local pentru Situații de Urgență încă din 29 ianuarie, Direcția de Asistență Socială a primit fonduri de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măşti și mănuși de protecție pentru cabinetele de medicină școlară. Primarul Mihai Chirica a dispus astăzi Direcției de Asistență Socială să achiziționeze încă 500 de litri de material dezinfectant pentru podele și 500 de litri pentru mâini, astfel încât toate cabinetele de medicină școlară să aibă cantitățile necesare. Totodată, edilul-șef a solicitat verificarea stocurilor de materiale de igienizare și dezinfecție din toate unitățile de învățământ și a garantat că municipalitatea va asigura fondurile necesare pentru completarea acestor stocuri. De asemenea, date fiind prețurile și stocurile de multe ori epuizate de măști de protecție, primarul Mihai Chirica a dispus achiziționarea unei cantități de 500 de kilograme de tifon, din care la atelierele Colegiului Tehnic „I. C. Ștefănescu” vor fi confecționate astfel de măști, care vor fi dezinfectate și distribuite unităților școlare, creșelor, precum și altor instituții care au relații cu publicul și un număr semnificativ de beneficiari.
  • Începând de astăzi, 9 martie, evenimentele care presupun participarea unui număr major și necontrolat de persoane sunt interzise în Municipiul Iași. În context, primarul Mihai Chirica a ridicat și problema aglomerațiilor din mall-uri, supermarketuri și unități de alimentație publică (resturante, baruri etc.) și a cerut Poliției Municipiului și Poliției Locale să aducă la cunoștința reprezentanților acestor unități necesitatea de a lua măsuri de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participare ridicată (concerte, petreceri, nunți, parastase etc.). Formularul aferent este disponibil pe site-ul Direcției de Sănătate Publică.
  • Primarul Mihai Chirica a mai dispus Servicii Publice SA ca toate spațiile de joacă să fie închise între orele 22.00 și 7.00, iar toate echipamentele și mobilierul urban din acestea să fie dezinfectate zilnic cu materialele avizate de Ministerul Sănătății.
  • Nu în cele din urmă, Direcția de Asistență Socială va monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, le va identifica cu prioritate cu cele cu vârsta peste 65 de ani și le oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc.

„După cum am mai spus, abordăm problematica gripei sezoniere și noului coronavirus în mod responsabil, constant și cu toată atenția. Ne concentrăm cu toate forțele și resursele pentru a face față acestui fenomen și suntem permanent pregătiți să aplicăm măsurile deja decise la nivel local, precum și cele luate de Guvern. Vom rămâne pe poziții și vom continua aceste măsuri până la dispariția completă a oricărui risc de infecție”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Alte măsuri luate până în prezent

În precedentele două ședințe ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență, precum și prin dispoziții, primarul Mihai Chirica a cerut să fie acordată o atenție sporită asigurării continuității și bunei funcționări a serviciilor publice (transportul în comun, salubritatea, asistența socială, lucrările edilitare, evidența populației și starea civilă) a serviciilor de sănătate asigurate de spitalele din subordine, a măsurilor de protecție luate în creșe și în unitățile de învățământ etc.

De asemenea, grupul de lucru îi va raporta primarului Mihai Chirica orice eventual caz de infectare, suspiciune sau situație de necesitate imediat ce acestea apar sau, dacă nu există urgențe, de două ori pe zi, la ora 9.00 și la ora 15.00.

Pentru a veni în sprijinul ieșenilor care au nevoie de informații sau de sprijin, edilul-șef a dispus organizarea unui birou specializat de relații cu publicul în cadrul Centrului de Informații pentru Cetățeni, care va funcționa zilnic, între orele 6.00 și 23.00, și care va putea fi apelat la numărul de telefon 0232.984. Prin această structură angajați ai municipalității special instruiți vor putea prelua orice sesizare referitoare la eventuale cazuri de gripă ori de infectare cu noul coronavirus, vor îndruma cetățenii și vor trimite sesizările la instituțiile abilitate.

Reprezentanții municipalității amintesc ieșenilor că informaţii oficiale despre situaţiile legate de COVID-19 pot fi obținute apelând numărul TELVERDE 0800800358, linia fiind asigurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii.

În prezent, nu sunt persoane din județul Iași confirmate cu coronavirus și nici persoane în carantină, iar 813 sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică. Reprezentanții municipalității fac apel la persoanele izolate la domiciliu să respecte rigorile legii și atrag atenția că părăsirea domiciliului fără acordul Direcției de Sănătate Publică este sancționată cu amendă de 10.000 de lei.

Direcția de Asistență Socială a primit fonduri suplimentare de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măşti și mănuși de protecție pentru cabinetele de medicină școlară. În colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean, municipalitatea a montat „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la toate intrările în unitățile școlare și a pus la dispoziția unităților școlare sumele necesare pentru completarea stocurilor cu dezinfectanți pentru mâini, soluții de igienizare a spațiilor comune, precum și produse de igienă personală. Astfel de măsuri de protecție au fost luate și în unitățile administrate de Direcția Creșe.

Toate direcțiile Primăriei și societățile comerciale municipale, în special cele care au relații cu publicul, au achiziționat și folosesc dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor etc. și vor amplasa la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini. O atenție deosebită în acest context a fost recomandată instituțiilor cu un flux sporit de beneficiari, precum Direcția Locală de Evidență a Persoanelor sau Termo-Service SA.

De asemenea, EcoPiața SA va amenaja „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la intrările în piețe și va acorda o atenție deosebită igienizării și dezinfectării tarabelor, cântarelor etc. Salubris SA va acorda o atenție sporită dezinfecției, dar și deratizării la punctele gospodărești.

Compania de Transport Public SA va continua igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun atât în cursul nopților, cât și ziua, la capetele de traseu.

Nu în cele din urmă, municipalitatea a organizat un punct de carantină format din module de urgență, acestea fiind racordate la utilități, igienizate, mobilate și cu toate dotările necesare, personalul medical și organizarea acestora să fie asigurate, în caz de nevoie, de Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Iași.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iași

Lasa un comentariu