Vacanță de coșmar! O insulă din Grecia, unde care erau și români, a fost evacuată din cauza flăcărilor 

Vacanță de coșmar pentru sute de familii aflate pe insula Lesbos, unde un incendiu de vegetaţie a ameninţat o staţiune turistică. Flăcările avansează şi în Slovenia, unde au ajuns şi trei aparate de zbor din România ca să ajute la operaţiunea de stingere. În California, peste şase mii de oameni au fost evacuaţi după ce focul s-a răspândit într-un parc naţional. 

Staţiunea Vatera de pe insula Lesbos a fost evacuată încă de ieri. Flăcările au ajuns în apropierea mai multor sate. Au ameninţat două hoteluri şi pensiunile aflate la Malul Mării. Un nor uriaş de fum a acoperit plaja sub privirile disperate ale turiştilor şi localnicilor care erau urcaţi în ambarcaţiunile autorităţilor. 

Sute de oameni evacuați

În total, 450 de oameni au fost evacuaţi ieri de pe insulă, iar un pompier a fost rănit în timpul intervenţiei. Peste 13 mii de hectare de teren au ars înainte ca focul să fie ţinut sub control. 

De patru zile în Grecia arde şi Parcul Naţional Daida aflat la graniţa cu Turcia. Peste 300 de pompieri, 70 de autospeciale, 15 aparate de zbor şi 200 de tăietori de lemne încearcă să oprească răspândirea focului. Două incendii majore au apărut de ieri şi la graniţa cu Macedonia de Nord.

Probleme cu stingerea incendiilor de vegetaţie au şi slovenii. Mii de hectare au ars în urma unui incendiu apărut în 19 iulie în regiunea Karst. Ieri în zona au ajuns şi două aparate de zbor Spartan şi un Hercules din România. 

Incendiile au cuprins întreaga lume

Temperaturile de peste 35 de grade Celsius şi vântul puternic au aprins vegetaţia şi în California.  Peste şase mii de oameni au fost nevoiţi să fugă din propriile case. 

”Pompierii au venit la noi în urmă cu 15-20 de minute şi ne-au spus că trebuie să plecăm toţi.” 

”Sper să stingă focul înainte să ajungă la casele oamenilor, dar nu arată bine.”

Mai mult de 400 de pompieri se luptă şi la această oră cu flăcările care au distrus deja cel puţin 10 locuinţe şi au transformat în scrum sute de arbori din una dintre cele mari păduri de stejar din Parcul Yosemite. 

Sursa: Observator

Lasa un comentariu