Solicitare adresată Parlamentului pentru organizarea unei sesiuni solemne dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I

Solicitare adresată Parlamentului pentru organizarea unei sesiuni solemne dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I.

Comunicat de presă:

,,În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am propus oficial președinților celor două camere ale Parlamentului, precum și membrilor Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, demararea organizării unei sesiuni solemne dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, ultimul monarh al țării, care a domnit între 1927 și 1930, precum și între 1940 și 1947.

Am propus ca ședința solemnă să aibă loc luni, 25 octombrie, la exact 100 de ani de la nașterea ultimului Rege al românilor, cu invitarea Președintelui României, a membrilor Guvernului, a foștilor Șefi de stat, a reprezentanților Corpului Diplomatic acreditat la București, a Șefului Casei Regale a României, a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române și a liderilor celorlalte culte religioase, a reprezentanțilorArmatei Române și ai Academiei Române.

Forumul suprem al democrației trebuie să acorde atenție constantă promovării politicilor memoriei și a valorilor României autentice. Prin marcarea unui secol de la nașterea ultimului Rege al românilor, Parlamentul va putea astfel să contribuie la procesul esențial de reconciliere cu propriul trecut, de reconfirmare a valorilor și principiilor pe care s-a născut și funcționează democrația românească, dar și de rememorare a celor mai importante momente ale națiunii din ultima sută de ani.Nu numai istoria contemporană este marcată de personalitatea Regelui Mihai I, ci și evoluția politică a țării în prezent. Mihai I este un simbol al luptei pentru libertate și democrație, al României ca aliat al Occidentului.

            Totodată, am amintit liderilorCamerei Deputaților și Senatului că ședința solemnă este și o ocazie de a onora aportul Regelui, esențial, dar puțin cunoscut și apreciat, la căderea dictaturii comuniste, la reconectarea țării la procesele de euroatlantice, dar mai ales la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și integrarea în Uniunea Europeană.  

Prin inițiativa de a aminti ziua de naștere a ultimului monarh al României în cadrul unei ședințe solemne, Parlamentul României vaavea o contribuție simbolică importantă la cultivarea memoriei naționale și va transmite un mesaj puternic de recunoaștere a rolului pe care l-a avut Regele Mihai în momentele decisive ale istoriei naționale din ultimul secol.”

Lasa un comentariu