Scumpirile se țin în lanț! De la 1 august se vor scumpi țigările și alcoolul.

Țigările și alcoolul se scumpesc de la 1 august. La această dată intră în vigoare și creșterea impozitelor pe veniturile din jocurile de noroc.

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time sunt câteva dintre modificările fiscale care se vor aplica din 1 august.

Astfel, un pachet de țigări va costa de pe 1 august cu 60 de bani mai mult. La fel și un litru de alcool.

Schimbări în ceea ce privește contribuțiile sociale

Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane. Printre acestea elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi. Se asemenea, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii,  persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă. Baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

Sursa: Știrile PROTV

Lasa un comentariu