Realitate dura: padurarii au ajuns sa fie corupti de hotii de lemne

Pădurile României, câmp de bătălie. Încă un pădurar a fost bătut crunt, ieri. S-a întâmplat, de această dată, la Moldoviţa, în Suceava. Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a declarat la Digi 24 că în ultimii cinci ani s-au înregistrat 185 de agresiuni ale personalului silvic. Șeful regiei spune că pădurarii sunt oameni dedicați meseriei însă recunoaște că printre angajații Romsilva se regăsesc și persoane care sunt mână în mână cu hoții de lemne.


Nu am o statistică în acest sens. Încă de când lucram în teritoriu am verificat și eu câte condamnări s-au dat pentru furtul de lemne și se pare că condamnările au fost destul de puține. Era o slăbiciune și o vulnerabilitate a sistemului, a probatoriului. Pentru că furtul de lemne din pădure este uneori greu de dovedit și vă spun de ce. Este fapta săvârșită de unu la unu, văzută de puțină lume. Aici este o slăbiciune a noastră, în tranziția de la epoca de dinainte de 1989 și cea a democrației, în care de foarte multe ori, vorba funcționarului public nu a cântărit suficient de puternic și era vorba infractorului împotriva pădurarului. Și de foarte multe ori instanțele dădeau credit oamenilor care nu puteau să dovedească.

Întrebat dacă știe de cazuri de pădurari care sunt mână în mână cu hoții de lemne, Gheorghe Mihăilescu spune că nu are dovezi concrete.

„Nu am dovezile concrete. Dar sunt indicii că pe alocuri, anumiți colegi de-ai noștri au ales o tabără greșită”, a spus șeful Romsilva, precizând că totuși, angajații Romsilva „păzesc pădurea, indiferent de proprietarul ei” – a statului, sau privată. „Oamenii aceștia sunt dedicați, 99% sunt dedicați”.

sursa: digi24.ro

Lasa un comentariu