Papa Francisc vrea să demisioneze! Suveranul Pontif este la un pas de retragerea din funcție

Papa Francisc este la un pas de retragerea din funcţie. Anunţul a fost făcut chiar de Suveranul Pontif. Acesta care a recunoscut că problemele la genunchi îi îngreunează munca şi nu mai poate merge în vizite de lucru. Dacă va hotărî să demisioneze, liderul catolic ar fi al treilea Papă din istorie care face acest pas. Ultimul a fost predecesorul său, Papa Benedict al 16-lea, în anul 2013.

Vizibil extenuat, dar cu zâmbetul încă pe buze, Papa Francisc a făcut anunţul în timpul unei conferinţe de presă, la bordul avionului care îl ducea înapoi acasă, la Vatican.

Suveranul Pontif oferă explicații pentru retagerea din funcție

Papa Francisc: Cred că la vârsta mea şi cu această limitare, trebuie să mă menajez pentru a putea sluji Biserica sau, dimpotrivă, să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage.

Vestea vine după călătoria Suveranului Pontif în Canada, unde a cerut iertare în numele Bisericii Catolice pentru abuzurile asupra popoarelor indigene. A fost, de altfel, cea de-a 37-a călătorie a liderului catolic în străinătate, de când a fost ales în anul 2013.

Însă problemele la genunchi l-au ţinut în majoritatea timpului într-un scaun cu rotile. Tot problemele de sănătate l-au forţat să anuleze şi vizita din Africa, programată la începutul lunii iulie.

Papa Francisc:Nu este o catastrofă. Papa poate fi înlocuit, nu este nicio problemă. Uşa este deschisă, este o opţiune normală. Însă până acum nu am bătut la acea uşă. Nu am simţit nevoia să mă gândesc la această posibilitate.

Chiar dacă a exclus varianta de a se opera, Papa mai are câteva dorinţe, înainte de a pleca de pe Scaunul Sfântului Petru

Papa Francisc: Vreau să plec în Ucraina.i-ar plăcea să merg în Kazahstan, pentru că este o călătorie uşoară, fără prea multă mişcare. Mai trebuie să merg în Sudanul de Sud şi apoi va fi Congo, dar anul viitor, pentru că acum este un sezon ploios.

Papa Francisc a făcut istorie în Biserica Romano-Catolică. În anul 2013, Vaticanul a intrat într-o nouă eră, cu primul Papă iezuit, originar din America Latină. Suveranul Pontif a ajuns şi în România, în anul 2019.

Sursa: Observator

Lasa un comentariu