Oamenii de stiinta au aflat noi informatii despre Otzi, mumia care are 5.300 de ani

Cel mai recent studiu, publicat miercuri în jurnalul Plos One, a examinat „subfosile” de vegetație care au rămas înghețate 5.300 de ani alături de Otzi.

Mumia glaciară s-a păstrat înghetață peste ani, până când a fost descoperită de un cuplu de alpiniști, în Alpii italieni, în 1991. De atunci până acum, aproape fiecare părticică a sa a fost analizată, încercând să afle timbrul vocii, conținutul stomacului sau felul în care a murit.

În ultimii 25 de ani, corpul mumificat a oferit oamenilor de știință indicii importante despre felul în care se desfășura viața în regiunea Alpilor în urmă cu mii de ani.

Noul studiu a oferă indicii asupra traseului străbătut de Otzi pe ghețar. Cercetătorii de la Universitatea Glasgow și Innsbruck a recuperat cel puțin 75 de specii de mușchi și alte forme de vegetație care s-au conservat alături de Otzi. Doar 30% dintre acestea sunt locale, ceea ce înseamnă că restul au fost transportate la locul în care acesta a murit din altă parte.

Acestea descoperiri se adaugă unui studiu din 2007 care a reconstituit ultimele 33 de ore din viața lui Otzi. Acesta ar fi călătorit din zone calde până în zone muntoase, la altitudini de 3000 de metri.

sursa: digi24.ro

Lasa un comentariu