Înregistrarea audio de la bordul navei Moskva înainte de scufundare

Armata ucraineană a făcut publică o înregistrare de la bordul navei Moskva. Nava amiral a flotei ruse s-a scufundat în urmă cu mai bine de o lună, pe 14 aprilie, în apropiere de portul Sevastopol.

În înregistrarea publicată de Kiev Independent, marinarul rus spune că nava Moskva s-a înclinat într-o parte după ce a fost lovită de două ori. Marinarul rus mai spune că există o gaură mare în carena navei, sub linia de plutire, iar echipajul trebuie evacuat de urgenţă.  Acest lucru confirmă practic că cea mai puternică armă navală a Rusiei a fost lovită de două rachete Neptun trase de armata ucraineană din regiunea Odessa. Versiunea prezentată de partea rusă este că la bordul navei a izbucnit un incendiu în magazia de muniţii, iar din cauza condiţiilor meteo „Moskva” s-a scufundat în timp ce se retrăgea către portul Sevastopol din Crimeea.

Ucrainenii au anunţat imediat după atac că nava Moskva a fost lovită de două rachete trase din Odessa. 

„Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au provocat daune majore navei rusești”, declara guvernatorul ucrainean al regiunii, Maxim Marșenko.

Rusia şi-a susţinut însă până în pânzele albe scenariul conform căruia un incendiu izbucnit la bord şi o furtună pe Marea Neagră au fost cauzele scufundării. De asemenea, oficialii de la Kremlin şi reprezentanţii Ministerului Apărării rus au susţinut că întreg echipajul de pe „Moskva” a fost evacuat şi nimeni nu a avut de suferit în urma incendiului.

Şi această ipoteză a fost infirmată la distanţă de câteva zile după ce soţia unuia dintre marinarii de pe crucişător a declarat presei că soţul ei a decedat, iar alţi 27 de membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi.

Sursa: Observator

Citește și Primele imagini cu crucișătorul ,,Moscova” în flăcări și aproape scufundat

Lasa un comentariu