Fabrica de elicoptere de la Brasov ar putea ramane un vis. Airbus a suspendat proiectul

România trece peste șansele de investiții ca gâsca prin apă. Nu se prinde nimic de țara asta din cauza dezinteresului. Airbus, partenerul de 50 de ani al României, s-a săturat să vorbească la pereți și a anunțat că șansele să renunțe la construcția fabricii din Brașov sunt tot mai mari pe zi ce trece. A făcut ceva acolo, dar ameninţă că nu va finaliza proiectul.


De doi ani așteaptă constructorul european o comandată de elicoptere din partea statului român, timp în care a mai renunțat și la condiții tot ca să primească un răspuns pozitiv, însă s-a dovedit că nu are cu cine negocia. Airbus a făcut fabrica aia acolo tocmai pentru că a existat o promisiune de comenzi ferme. Aşa s-a luat decizia de investiţii.

După o prezență de aproape două decenii pe piața românească, gigantul aeronautic Airbus ia în calcul să renunțe la finalizarea construcției fabricii de elicoptere din Brașov, unde a investit deja 10 milioane de euro. Iar dacă nu va ajunge la o înţelegere cu viitorul Guvern, Airbus ar putea decide chiar să mute fabrica în altă ţară. Și totul din cauza dezinteresului autorităților române.

Olivier Michalon, şef pe regiunea Europa la Airbus Helicopters: În 2015, am avut o viziune, să ne extindem amprenta industrială în Braşov. (…) La acel moment, impresia noastră a fost că România va înlocui vechile elicoptere Puma Socat. Înţelegem însă că e vorba de o investiţie mare şi că e nevoie de timp şi am fost extrem de răbdători.Airbus a inaugurat fabrica de la Ghimbav destinată să producă elicoptere H215M în 2016, în urma promisiunii că statul român va veni cu o comandă consistentă. Încă de la început, constructorul european a anunțat că are nevoie de o comandă fermă din partea României de cel puțin 16 elicoptere pentru a da drumul serios la producție.

sursa: digi24.ro

Lasa un comentariu