Ceauru, al șaselea lac ca mărime din țară, în realitate e doar o baltă

Ceauru, lacul-fantomă din Gorj. Foto: Digi24

Ceauru, al șaselea lac ca mărime din țară, în realitate e doar o baltă. Un lac de lângă Târgu Jiu apare pe toate hărțile cu o suprafață impresionantă. În timpul regimului comunist oameni din trei sate au fost mutați pentru crearea unui imens lac de acumulare. Astăzi, însă, din el n-a mai rămas decât o baltă.

Proiectul lacului Ceauru a apărut în 1965. Apa din acest lac urma să fie folosită pentru răcirea turnurilor termocentralei Rovinari și pentru irigații. De asemenea, lacul avea și un rol antiinundații, urmând să preia surplusul de apă din râurile din zonă.

Investiție de miliarde de lei

La acea dată au fost alocate 3 miliarde de lei pentru acest proiect. Trei sate, cu peste 2.000 de familii, au fost strămutate.

Dar în loc de lacul care ar fi trebuit să aibă 3.000 de hectare de luciu de apă. Acum sunt tarlale cultivate cu porumb sau alte culturi agricole.

Dacă lacul ar exista cu adevărat, așa cum apare pe hărți, ar trebui să fie al șaselea ca mărime din țară, după lacul Bicaz.

În primii ani după construcție lacul a fost plin, dar în timp apele s-au retras și a mai rămas doar o baltă.

Apele Române spun că nu pot să-l excludă de pe hartă pentru că încă nu este stabilită forma de proprietate a întregului teren.

Sursa: Digi24

Lasa un comentariu