Ce primește polițistul de frontieră de la fiecare pasager?

Sursa foto: captura video TikTok ionutzstefan0

Un videoclip filmat la frontiera Nădlac II, în weekend, când zeci de mii de români au intrat în țară prin acest punct de frontieră, îl arată pe un polițist de frontieră stând lângă ușa unui autocar din care coboară, pe rând, mai multe persoane. Fiecare dintre aceste persoane îi înmânează ceva polițistului de frontieră, acesta punând în buzunarul pantalonilor ceea ce primește.

În fapt, discuțiile de aici au pornit: Ce primește polițistul de frontieră de la fiecare pasager? „Șpagă”, pare să fi fost răspunsul celor care au comentat imaginile. Ei bine, Sindicatul Europol, printr-o postare pe această temă, pe Facebook, face lumină și spune că polițistul de frontieră efectua controlul la una dintre stațiile mobile deschise la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II Autostradă și că pasagerii îi înmânează cărțile de identitate și certificatele digitale spre verificare.

Polițist de frontieră filmat în timp ce lua șpagă
Aceasta a fost știrea care a fost publicată pe o rețea de socializare și preluată de mai multe agenții de presă, fără a exista în prealabil și un punct de vedere al colegilor noștri, ceea ce a dus la o prezentare distorsionată a situației reale.
În fapt, videoclipul apărut în spațiul public este de la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2, din data de 19 decembrie când nu mai puțin de 112.000 persoane au intrat în țară numai prin punctele de trecere ale frontierei cu Ungaria, colegii noștri lucrând la capacitate maximă pe 10 fluxuri plus pe stațiile mobile de control la frontieră, traficul crescând cu aproximativ 250%.
Colegul nostru care apare în imaginile video era planificat chiar la stațiile mobile de lucru, iar ”șpăgile” despre care s-a spus, erau de fapt cărțile de identitate și certificatele digitale ale persoanelor pentru a putea fi verificate cât mai repede, în condițiile în care temperaturile de afară abia depășeau cu puțin 0 grade, polițiștii de frontieră stând ore în șir în asemenea condiții, când uneori nu-și mai pot mișca nici degetele de la mâini din cauza temperaturilor vitrege. Pentru că a îndrăznit să pună actele persoanelor în buzunar, iar apoi să le verifice pe rând, având și o stație mobilă de verificare asupra sa, colegului nostru i s-a pus direct eticheta de ”șpăgar” sau ”hoț”.
Știm cu toții că știrile negative cu polițiști „dau bine” în presă, dar eforturile depuse de colegii noștri polițiști de frontieră în această perioadă nu trebuie răsplătite cu știri false, iar în toată această perioadă când toți românii se pregătesc de vacanța cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, colegii noștri sunt la datorie, indiferent de zi sau de condițiile meteo.
Noi le dorim acestora misiuni ușoare și fără evenimente, iar ca ”șpagă” să primească gânduri de bine și mulțumiri pentru că de aproape doi ani de la debutul pandemiei sunt constant în prima linie în slujba cetățenilor.

Citește și VIDEO: Ofițer de poliție surprins în timp ce primea bani de la oamenii care coborau din autocar, la vama Nădlac

Lasa un comentariu