CCR a decis: Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocatului Poporului este neconstituţională

Avocatul Poporului, Renate Weber participa la o conferinta de presa in cadrul careia sunt prezentate concluziile Raportului privind respectarea drepturilor omului si masurile exceptionale dispuse in perioada starii de urgenta si a starii de alerta, in Bucuresti, miercuri, 16 septembrie 2020. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Curtea Constituţională a României a declarat marţi neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. Sesizarea a fost făcută de Partidul Social Democrat. Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a spus că va ține cont de decizia CCR.

Revocarea lui Renate Weber neconstituțională

Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului”, se arată în sesizare.

Mai multe aflați aici.

VIDEO Copil de 8 ani găsit de polițiștii ieșeni după căutări de amploare.

Copil de 8 ani găsit de poliția ieșeană după căutări de amploare. La data de 28 iunie a.c., polițiștii ieșeni au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră de 8 ani a plecat, în cursul dimineții, de la domiciliul din localitatea Piscul Rusului, comuna Dagâța.

Polițiștii au demarat de îndată verificările și cautările, sens în care au fost solicitate forţe suplimentare.

Lasa un comentariu