Bilanț negru pentru Europa: 1000 de oameni au murit în Spania și Portugalia din cauza caniculei.

Spania și Portugalia au confirmat sute de morți în ultima săptămână din cauza caniculei, relatează France24. Mii de pompierii continuă să lupte pentru a controla incendiile uriașe de vegetație din Spania, Portugalia și Franța, unde zeci de mii de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor. Autoritățile subliniază că multe dintre incendii au fost provocate, dar că ele sunt agravate de valul intens de căldură.

Canicula și incendiile pun la pământ Europa. Din Franţa, până în Spania, Portugalia sau chiar Grecia, ţară preferată de foarte mulţi români pentru vacanţele de vară, vegetaţia este mistuită la foc continuu. Hectare întregi ard zi de zi, iar, în unele zone, incendiile ajung la porţile oamenilor,zeci de mii de oameni au fost evacuați în aceste țări. În Portugalia cel puţin 659 de persoane au murit din cauza caniculei în ultima săptămână, a confirmat Ministerul Sănătății. Şi în Spania, cel puțin 360 de persoane au murit din motive legate de temperaturile ridicate, relatează France24.

Decesele cauzate de căldură au crescut vertiginos

În Portugalia, 659 de persoane au murit în ultimele șapte zile, în principal persoane în vârstă. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății în noaptea de sâmbătă, 16 iulie. Ministerul a indicat că vârful, cu 440 de decese, a fost atins joia trecută, 15 iulie, când temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mai multe regiuni și au ajuns la 47 în regiunea Viseu, din centrul țării. Totuși, în acest weekend temperaturile au început să scadă. 

Deși este vară, temperaturile sunt mai ridicate decât de obicei, fenomen pe care oamenii de știință îl atribuie schimbărilor climatice. Între timp, Portugalia, Spania și Franța continuă să lupte cu zeci de incendii de vegetație. Autoritățile explică că multe dintre acestea sunt cauzate accidental iar unele chiar sunt provocate intenționat. Sunt favorizate de canicula adusă de o masă de aer cald care a venit din Africa săptămâna trecută. Autoritățile portugheze au anunțat decesul unui pilotul care participa la stingerea incendiilor. Aeronava sa s-a prăbușit vineri, 15 iulie.

Sursa: Observator

Lasa un comentariu