Alimentarea cu electricitate la centrala Cernobîl a fost întreruptă! Există un risc de radiație, Energoatom: „Nu se mai poate răci combustibilul nuclear uzat”

​​Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.

Centrala de la Cernobîl „a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus, nu mai are sursă de energie”, se arată într-o postare pe Facebook a companiei, citată AFP. „Nu există nicio posibilitate de refacere a liniilor”, precizează operatorul.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Energoatom precizează că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece pe fondul unei pene de curent.

Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, se arată într-un comunicat.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut încetarea focului pentru a se restabili alimentarea cu energie electrică la Cernobîl.

Anterior Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunțase că sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către Agenție.

„Directorul general… a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută„, a anunţat într-un comunicat AIEA.

Peste 200 de tehnicieni și paznici sunt blocați la fața locului, lucrând 13 zile la rând sub supravegherea rusă.

Citește și Video viral cu băiețelul care plângând traversează frontiera Poloniei. Simbolul refugiaților ucraineni

Lasa un comentariu