Alertă de nivel 5: A erupt cel mai activ vulcan din Japonia! S-a emis ordin urgent de evacuare

Vulcanul Sakurajima din Japonia, situat pe insula Kyushu, a erupt de două ori luni dimineaţă. FOTO: Profimedia Images

Vulcanul Sakurajima, cel mai activ vulcan din Japonia, situat pe insula Kyushu, a erupt de două ori luni dimineaţă. Au fost aruncate în aer cenuşă şi roci care au căzut pe o suprafaţă cu o rază de doi kilometri şi jumătate. Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis cel mai mai ridicat nivel de alertă, scrie CNN.

Nu au fost raportate pagube imediate şi nici persoane accidentate. Însă 50 de locuitori din două sate mici de pe această insulă vulcanică au primit ordin de evacuare. Aceasta este o măsură de precauţie, potrivit postului de televiziune NHK.

Imaginile de la camera de supraveghere a agenției au arătat un nor de fum și cenușă ridicându-se din vulcan.

Au fost evacuați de urgență

JMA a anunțat o alertă de nivel 5 – cel mai înalt nivel – care impune evacuarea oamenilor.

Autoritățile de reglementare nucleare din Japonia au declarat că nu au fost detectate nereguli la centrala nucleară Sendai din apropiere, a informat Reuters.
Cu o înălţime de 1.117 metri, Sakurajima, situat lângă oraşul Kagoshima din Kyushu, a treia insulă ca mărime a Japoniei, este cel mai activ vulcan din Japonia.

Potrivit NASA, Sakurajima a erupt de mai multe ori în ultimele decenii. Anterior a erupt în ianuarie.

Japonia se află în „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică. Ţara asiatică are peste 100 de vulcani activi, dintre care aproximativ 50 sunt monitorizaţi permanent.

Cercul de Foc al Pacificului, zonă în care se întâlnesc diferite plăci tectonice, se întinde de pe coasta vestică a Americii de Sud până pe coasta vestică a Statelor Unite, apoi de-a lungul Rusiei şi Japoniei până în Asia de Sud-Est şi Noua Zeelandă.

Sursa: Digi24

Lasa un comentariu