200 de câini și pisici, evacuați din Afganistan de un fost soldat britanic

200 de câini și pisici, evacuați din Afganistan de un fost soldat britanic. Pen Farthing, fondatorul unei organizații caritabile pentru protecția animalelor, a anunțat că vrea să fie evacuat din Afganistan, alături de animalele pe care le avea în grijă.

Fostul soldat militar este „în drum spre casă acum cu câinii și pisicile sale” după ce un avion charter i-a preluat de la Kabul, a anunțat purtătorul de cuvânt al acestuia.

Paul „Pen” Farthing a luptat în Afganistan după anul 2000. După ce și-a încheiat activitatea în armata britanică, el a înființat la Kabul adăpostul pentru animale Nowzad, salvând sute de câini, pisici și măgari. După ce talibanii au preluat controlul țării, britanicul a cerut să fie evacuat alături de angajații lui, precum și familiile acestora, dar și aproximativ 160 de câini și 40 de pisici – un plan pe care l-a numit „operațiunea Arca”.

200 de câini și pisici, evacuați din Afganistan de un fost soldat britanic

Fostul soldat britanic, dar și animalele lui, se aflau pe aeroport și în momentul în care a avut loc atacul terorist soldat cu cel puțin 170 de victime. Aștepta să fie evacuat la bordul unui avion, care nu a fost unul militar folosit pentru evacuarea oamenilor. Misiunea a fost gestionată de Ministrul britanic de externe, iar aeronava folosită a fost una charter.

„Operațiunea Arca” a lui Pen Farthing a împărțit în două opinia publică britanică, având deopotrivă mulți susținători și critici. Inclusiv ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, s-a plâns că operațiunea a luat prea mult din timpul comandaților săi care ”s-au ocupat de această problemă atunci când ar fi trebuit să se concentreze pe gestionarea crizei umanitare”.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Lasa un comentariu