Municipiul Iaşi intră în premieră în zona de supraveghere de pesta porcină

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare au confirmat un focar într-o crescătorie amplasată fără forme legale în apropierea drumului judeţean care leagă Tomeşti şi Holboca.

„Ca urmare a confirmării oficiale a pestei porcine în data de 3 februarie la porcii domestici într-o locaţie neînregistrată, situată în apropierea DJ 249D, Holboca-Tomeşti (…), s-au întreprins următoarele măsuri: uciderea suinelor existente în locaţie la apariţia suspiciunii, dezinfecţia adăpostului, anexelor şi a perimetrului exploataţiei şi se instaurează zone de protecţie“ şi de supraveghere, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi.

Prima zonă, cu o rază de 3 km în jurul focarului, include localităţile Holboca, Dancu, Vlădiceni şi Tomeşti. A doua zonă, instituită pe o rază de 10 km acoperă, printre altele, Ungheni, Bosia, Mânzăteşti, Ţuţora, Bârnova, Păun, Vişan, dar şi cea mai mare parte a municipiului Iaşi, scrie ziaruldeiasi.ro.

Printre restricţiile impuse, cum ar fi interzicerea transportării animalelor sau hrănirea lor cu resturi alimentare de origine animală, trebuie făcut un recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile, se menţionează în adresa remisă tuturor primăriilor din judeţ de către conducerea executivă a DSVSA.

Aflată de asemenea în zona de supraveghere, Primăria Ţuţora a dispus un set de măsuri, printre care organizarea „în cel mai scurt timp a acţiunii de strângere a câinilor fără stăpân de pe teritoriul administrativ“ al comunei, ridicarea şi colectarea cu regularitate a gunoiului, informarea populaţiei privind măsurile care trebuie aplicate pentru împiedicarea extinderii cazurilor.

În ceea ce-l priveşte pe proprietarul crescătoriei care „a adus“ pesta porcină în suburbiile muncipiului Iaşi, acesta nu va fi despăgubit pentru pierderea animalelor. El a recunoscut că mai avusese animale moarte, dar pesta a fost identificată abia când, după o sacrificare, a supus carnea testelor obligatorii pentru trichineloză.

Lasa un comentariu