Multimilionar în euro judecat la Curtea de Apel Iaşi împreună cu tatăl și fratele său

Curtea de Apel Iaşi a finalizat procesul în care omul de afaceri Gruia Stoica, fratele şi tatăl său, au fost judecaţi pentru privatizarea SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi.

Stoica, Vasile Didilă şi Vasile Răducan au avut un nou termen ieri, la finalul înfăţişării judecătorii amânând pronunţarea pentru data de 5 octombrie. În primă instanţă, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, Didilă la 3 ani şi 6 luni cu executare în timp ce tatăl celor doi, Răducan, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Cei trei au fost judecaţi pentru o privatizare dubioasă pe care a instrumentat-o la Paşcani, în 2003. Afaceristul a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală, scrie ziaruldeiasi.ro.

DIICOT Iaşi a reţinut în rechizitoriu că, în 2003, SC Grup Feroviar Român SA, deţinută de Stoica, a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. „Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA“, a arătat DIICOT.

Anchetatorii au mai spus că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme.

Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.

Lasa un comentariu