„Modelul suedez” și-a atins limitele

La terapie intensivă e plin, cadrele medicale demisioneaza iar primarul Stockholmului cere intervenția armatei

Situație alarmantă în Suedia, unde sistemul medical este aproape de colaps din cauza pandemiei. Capacitatea secțiilor de terapie intensivă se află aproape de limita maximă, iar spitalele încep să rămână fără personal. Medicii sunt epuizați, iar tot mai multe cadre medicale demisionează.

Guvernul a început deja să ceară ajutor de la clinicile private, iar primarul capitalei Stockholm a solicitat intervenția armatei, potrivit Bloomberg

Situația este „extrem de tensionată” a spus edilul Irene Svenonius într-un interviu acordat publicației Dagens Nyheter. Ea a adăugat că angajații din domeniul sănătății sunt suprasolicitați și că este nevoie de mai mult personal medical.

„Există oboseală. Nu putem ignora acest lucru, deci este extrem de important să atragem mai mulți oameni”, a spus ea.

Nu este sigur de unde va veni această capacitate suplimentară. Stockholm a cerut personal medical suplimentar de la forțele armate suedeze, dar nu este clar dacă armata are resursele necesare pentru a ajuta.

Între timp, peste 100 de angajați ai unui spital pentru copii au fost redistribuiți în unități de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că copiii care urmau să facă o intervenție chirurgicală non-urgentă vor fi acum obligați să aștepte.

Sâmbătă, Finlanda a declarat că este gata să ajute prin preluarea pacienților suedezi care au nevoie de terapie intensivă. Dar, înainte ca Suedia să apeleze la ajutorul vecinilor săi nordici, va încerca să utilizeze capacitatea disponibilă în zone ale țării mai puțin împovărate, potrivit presei locale.

De la începutul pandemiei, Suedia a refuzat să impună carantină și a mizat pe imunitatea de grup, dar explozia cazurilor de COVID a împins-o până la urmă să impună câteva restricții.

Laura Ghibu, un medic român din Suedia, a spus la Digi24 că mulți dintre agajații din sistemul sanitar suedez au demisionat pentru că nu mai fac față ritmului foarte intens al muncii.

„Nu avem doar bolnavi de COVID. Avem foarte mulți bolnavi pe care i-am pus în stand-by în primăvară și care acum au nevoie de asistență medicală. În acest moment, noi avem în toată țara 650 de locuri la terapie intensivă. În primăvară am avut 1.100. Am avea posibilitatea să creștem numărul acestor locuri, dar oamenii care au lucrat în această vară, care au lucrat voluntar, acest personal nu mai este disponibil”, a spus ea.

„Este foarte greu să ceri mult de la personalul medical pentru foarte mult timp. De aceea s-a și apelat la forțele militare, care dispun de personal medical și care ar putea să intervină punctual în regiunea Stockholm”, a adăugat ea.

Sursa: Digi24 și bloomberg.com

Lasa un comentariu