Ministrul Sănătății, despre carantinarea unor județe: În acest moment nu luăm în considerare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Parlament, că în prezent nu se ia în considerare o carantinare a judeţelor în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru a precizat însă că în condiţiile în care va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate sau într-un cartier, se ia în calcul şi această posibilitate, relatează protv.ro

″În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor. Fiecare caz este evaluat cu atenţie. Fiecare direcţie de sănătate publică din judeţul respectiv evaluează prin anchete epidemiologice atât cazul confirmat, cât şi contacţii direcţi. Acolo unde există focare, acele focare sunt identificate, sunt izolate, sunt internaţi pentru tratament cei care sunt pozitivi. În condiţiile în care va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări. Nu este cazul în acest moment”, a spus Tătaru.

El a afirmat că nu se poate vorbi de măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie.

″În măsura în care vom avea o evoluţie normală, la fel cum previzionăm cu o creştere uşoară a numărului de cazuri, mergând spre cea de-a doua săptămână cu o scădere a numărului de cazuri, ne gândim ca după 1 iulie să avem şi celelalte măsuri de relaxare. Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie, când vom face şi evaluarea săptămânală şi la cele 14 zile a ultimelor măsuri de relaxare pe care le-am acordat. Orice măsură de relaxare are şi o asumare a creşterii numărului de cazuri. Această creştere trebuie să fie una progresivă uşoară de la o zi la alta, nu o creştere exponenţială. În măsura în care urmărim fiecare caz în parte, urmărim fiecare focar, anchetă epidemiologică, putem gestiona şi locaţia sau focarul care este în constituire. În măsura în care nu avem o creştere exponenţială, putem controla atât medical, cât şi epidemiologic această evoluţie (…) şi putem gestiona (…). Nu suntem în acest moment în acea situaţie în care să gândim că la 1 iulie toate sunt închise şi nu vor mai fi măsuri de relaxare”, a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, România se află pe o curbă descendentă în ceea ce priveşte cazurile noi de coronavirus.

După relaxarea restricțiilor, numărul cazurilor noi de coronavirus a crescut semnificativ, iar săptămâna trecută am avut cinci zile consecutive cu peste 300 de noi îmbolnăviri.

Lasa un comentariu