Medicii avertizează că următorul sezon de gripă va fi unul ieşit din comun

Următorul sezon de gripă va fi ieşit din comun. Chiar dacă, pe când coronavirusul devasta populaţii de pe tot globul, omorând 4 milioane de oameni, doctorii şi oficialii din sistemele de sănătate au observat că altceva lipsea: aproape că nu exista gripă, scrie CNN.

Un singur copil a murit de gripă în acest an în SUA. În 2019-20 au fost 199 de decese din cauza gripei la copii şi 144 în sezonul dinainte. Cazurile de gripă, numărate de obicei cu zecile de milioane, au fost doar câteva mii în SUA în acest an.

„Gripa n-a fost nicăieri, cu excepţia unei activităţi rezonabile în vestul Africii”, spune dr. Richard Webby, specialist în gripă la St. Jude Childrenʼs Research Hospital din Memphis. „Nimeni n-a văzut-o.
Inclusiv în ţările care au restricţionat total. Inclusiv în ţările care n-au restricţionat deloc. Inclusiv în ţările care au făcut o treabă bună cu controlul pandemiei. Inclusiv în ţările care n-au făcut.”

Nu este foarte limpede de ce. Mulţi experţi cred că măsurile luate pentru controlul coronavirusului au prevenit şi răspândirea gripei. Sau coronavirusul a surclasat cumva virusul gripal. În orice caz, Webby şi alţi experţi cred că pauza din activitatea gripei este doar temporară. Se tem că ea va reveni la toamnă cu răzbunare.

„Cel mai rău sezon de gripă pe care l-am văzut vreodată”, a spus Webby. „Când se va întoarce, va fi un sezon ieşit din comun”, este de acord Aubree Gordon, epidemioloagă la School of Public Health de la University of Michigan. Un motiv va fi comportamentul oamenilor. Sătui de stat în izolare, de purtat mască, de stat departe de alţii, oamenii vor sărbători libertatea oferită de vaccinuri. S-ar putea să întreacă măsura.

Călătoriile se înmulţesc, restaurantele se umplu, iar şcolile vor să redeschidă la toamnă cu elevi în clase. Dar, în vreme ce oamenii dau buzna în vacanţe, baruri şi reuniuni de familie care sunt mult mai ferite de coronavirus, ei nu au niciun fel de protecţie împotriva gripei şi altor virusuri respiratorii care se răşpândesc la fel precum coronavirusul: prin aer, în stropi şi suprafeţe.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

Lasa un comentariu