Medicamente antivirale vândute în bazarul din Suceava

Scandalul iscat în jurul medicamentelor antivirale aduse din Ucraina și vândute clandestin în Suceava și nu numai, care au devenit tot mai căutate de la o zi la alta,  a dus la un control cu efective sporite, sâmbătă, în Bazarul din Suceava și în alte piețe. Au acționat polițiști, împreună cu jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră dar și specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

„În cadrul acțiunii au fost identificate două persoane care ofereau spre vânzare în condiții neconforme și în mod neautorizat cutii ce conțineau 250 de capsule susceptibile a fi produse farmaceutice din  spațiul extracomunitar (Arbidol)”.

Medicamentele erau vândute laolaltă cu multe ale produse.

„Aceste produse sunt depozitate la temperaturi neconforme, împreună cu produse alimentare perisabile, articole de îmbrăcăminte, bunuri de uz veterinar. Ambalajele și prospectele nu conțin traducere autorizată în limba română, produsele fiind confiscate, sigilate, urmând a fi supuse expertizării prin structurile de profil”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava. 

Cazul este de natură penală. Asta pentru că este încălcată Legea nr. 266/2008 (Legea farmaciei), prin coroborare cu art. 348 Cod Penal (exercitarea fără drept a unei activități pentru care legea cere autorizație). Polițiștii au deschis așadar două dosare penale.

Acțiunile s-au desfășurat în mai multe piețe și au fost aplicate în total amenzi de 32.000 de lei pentru persoane care sfidau normele de protecție împotriva pandemiei. 

„Acțiunile au avut ca scop principal responsabilizarea cetățenilor în vederea respectării măsurilor de prevenire răspândirii SarsCov2 , verificarea modului de respectare a legislației în vigoare, dar și identificarea persoanelor care comercializează produse farmaceutice în mod neautorizat și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolele informării din surse neautorizate și administrarea unor produse neconforme, în lipsa recomandării medicale”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat în ce priveşte problematica medicamentelor aduse din Ucraina şi vândute în piețe și bazare şi a solicitat, vineri, intensificarea vigilenței autorităţilor de control la punctele de trecere a frontierei.

Sursa: Monitorul de Suceava

Citește și Spitalul Județean Suceava a transmis cu titlul de împrumut, Spitalului de boli infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen

Lasa un comentariu