Maşina de găurit cu coloană – tot ce trebuie să ştii

După cum sugerează şi denumirea, maşina de găurit este utilizată cu precădere pentru realizarea găurilor de diverse dimensiuni şi adâncimi pe suprafaţa obiectelor şi a materialelor diverse. În plus, o maşină de găurit cu coloană poate avea funcţii suplimentare cum ar fi filetarea sau alezarea. 

Numită şi presă de găurit, această maşină-unealtă are capacitatea de a crea găuri foarte mici sau găuri extrem de mari şi este considerată un instrument de lucru esenţial în industria construcţiilor sau în fabrici. 

Principiul de funcţionare a maşinii de găurit

Principiul de funcţionare a maşinii de găurit se bazează pe exercitarea unei presiuni mari asupra piesei care trebuie prelucrată şi executarea unei găuri în aceasta. Materialul în surplus este îndepărtat din piesă de lucru prin procesul de forfecare şi extrudare. 

Tipuri de maşini de găurit

Toate tipurile de maşini de găurit executa aceeaşi funcţie de bază, însă unele sunt mai eficiente şi mai precise decât altele şi pot avea funcţionalităţi suplimentare. În prezent, maşinile de găurit radiale cu angrenaj se găsesc în diferite tipuri şi dimensiuni ale capului da găurire şi ale plăcii de bază. 

Acestea sunt special concepute pentru a îndeplini cerinţe specifice, funcţii şi operaţii conexe. Maşinile de găurit radiale se evidenţiază prin prezenţa sistemului de răcire şi prin putere.

Maşina de găurit verticală sau pe coloană este potrivită pentru lucrările grele. Mărimea piesei de lucru care poate fi găzduită este limitată de distanţa dintre ax şi coloană. 

Maşina de găurit radială

Aceasta are un cap de găurire care alunecă de-a lungul unui braţ radial care poate fi ridicat, coborât şi chiar rotit pe un suport vertical pentru a fixa poziţia burghiului deasupra piesei. Operaţia de găurire radială poate fi realizată pe diverse materiale, de la fontă şi oţel, până la plastic şi lemn. Această maşină-unealtă se foloseşte pe scară largă în industria prelucrării metalelor.

Braţul care coordonează capul burghiului permite o mişcare de oscilare şi facilitează găurirea pieselor în diverse puncte fără a fi necesară mişcarea acesteia. Este renumită pentru precizie şi eficientă. 

Burghiul radial asigură o rotaţie lină şi previne mişcarea unghiulară a axului. De asemenea, mandrina se poate găsi în diametre specifice şi se roteşte cu o anumită viteză măsurată în rpm. 

Utilizarea maşinii de găurit radială

Maşina de găurit radială este extrem de utilă pentru prelucrarea mecanică, aplicaţii funcţii diverse: găurire, alezare, filetare, înşurubare, etc. Forajul radial este facil şi poate fi folosit pentru a crea găuri de diverse dimensiuni: 30 mm, 50 mm, 70 mm sau 100 mm. Este disponibilă în diverse modele şi cu capacităţi variate. 

Maşina de găurit radială cu angrenaje

Maşinile de găurit radiale cu angrenaje sunt utilizate în industria care implică prelucrarea metalelor sau a lemnului şi în construcţii şi se pot utiliza în diverse procese de fabricaţie. Aceasta are un braţ radial cu angrenaj şi permite obţinerea găurilor pe orice suprafaţă.

Unul din avantajele pe care le oferă este faptul că, după setare, nu va fi nevoie de mutarea piesei care se prelucrează. Braţul radial poate fi rotit pentru a repoziționa capul de găurire după cum este nevoie. Această maşină-unealtă poate fi utilizată pentru filetare, găurire sau alezare. Este uşor de întreţinut, durabilă şi oferă viteză şi eficienţă în operaţii. 

Precauţii necesare când utilizezi maşina de găurit

Siguranţa este pe primul loc! Utilizarea necorespunzătoare a maşinii de găurit poate duce la accidente şi răni grave. De aceea, în timpul folosirii unei maşini de găurit trebuie respectate câteva precauţii:

Maşina-unealtă trebuie să fie suficient de puternică pentru a găuri piesa de lucru. În caz contrar, din cauza forţei de tăiere, piesele se pot deforma. 

Piesa care se prelucrează trebuie să fie bine fixată pentru a nu apare erori în formă sau în locaţia găurii.

Avantajele unei maşini de găurit

Viteză mare – Cu o maşină de găurit găurile se vor face mult mai repede şi cu viteză mai mare în piesa de lucru;

Putere mare – creşte randamentul în muncă;

Este uşor de utilizat – datorită faptului că se operează uşor cu ea, maşina de găurit asigură eficienţa operatorilor în tot timpul lucrărilor;Flexibilitate mare – datorită arborilor multipli şi a faptului că sunt automate, aceste maşini-unelte pot face găuri în orice unghi şi au caracteristici care le fac foarte flexibile.

Lasa un comentariu