„Masa Amintirilor” şi capsula timpului cu 100 de scrisori, pusă la păstrare pentru a fi găsită peste un veac în curtea Bojdeucii lui Creangă

O lucrare de artă numită„Masa Amintirilor”şi o capsulă a timpului care conţine 100 de scrisori au fost puse în curtea Bojdeucii lui Creangă.Scrisorile vor deschise peste 100 de ani, iar textele încep cu binecunoscuta formulă , fiind semnate de scriitori contemporani.

„Masa Amintirilor” este o lucrare de artă contemporană, semnată de Felix Aftene şi împreună cu capsula timpului cu cele 100 de scrisori fac parte dintr-un proiect care marchează 100 de ani de la înfiinţarea Bojdeucii ca primul muzeu literar al României.

„Masa Amintirilor este un proiect pe care l-am început cu prilejul Centenarului Bojdeucii. În prima etapă a lui am invitat scriitorii români să trimită câte o scrisoare către cei de peste 100 de ani, pentru Bicentenarul Bojdeucii. S-a întâmplat ca numărul de scrisori să ajungă fix la 100, cu alte cuvinte, cam a fost predestinat totul, de vreme ce şi întâmplarea a lucrat în favoarea noastră. (…) Iar pentru o sută de ani de aici încolo, cel puţin, va exista aici în curte o Masă a amintirilor care face trimitere la Creangă, face trimitere la Mihai Eminescu şi păstrează cumva memoria a 100 de scriitori contemporani care au trims material de lucru pentru muzeografii de peste 100 de ani şi pentru cine se va ocupa atunci, dacă se va ocupa şi sperăm că se va ocupa de Muzeul Naţional al Literaturii Române”, a declarat Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi.

Printre cei care semnează scrisorile sunt Gabriela Adameşteanu, Radu Andriescu, Emil Brumaru, Mircea Cărtărăscu, Oltiţa Cîntec, Bogdan Creţu, Dan Doboş, Nichita Danilov, Viorel Ilişoi, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Doina Ruşti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Tedorovici şi mulţi alţii.

(Sursa: Mediafax)

Lasa un comentariu