Maricel Popa, președintele PSD Iași: În anul 2024 România va dispune de spitale publice la standarde europene, de o rețea națională de spitale regionale, ca și de centre de îngrijire a persoanelor vârstnice și îngrijire la domiciliu (P)

În perioada cât s-a aflat la guvernare, prioritățile PSD au fost reprezentate de readucerea sistemului sanitar într-o stare normală de funcționare, după dezastrul lăsat în urmă de guvernarea Băsescu-Boc, precum și de stoparea exodului medicilor și asistentelor medicale.

Am reușit redeschiderea a 35 dintre cele 110 spitale închise în perioada regimului Băsescu, acestea fiind reabilitate, modernizate și dotate cu aparatură de ultimă generație. În plus, au fost deschise spitale la Mioveni, Dej și Târgu Neamț. După tragicul eveniment din clubul bucureștean „Colectiv”, a fost demarat un program amplu de amenajare a unor clinici destinate tratării pacienților cu arsuri grave, program concretizat printre altele, prin deschiderea Clinicii Marele Ars de la Iași.

Aceasta și-a dovedit deja utilitatea prin salvarea vieților a numeroși pacienți care în alte condiții ar fi fost pierduți. Totodată, derularea proiectului Spitalului Regional de Urgențe Iași a fost puternic accelerată, ajungându-se la stadiul depunerii cererii de finanțare europeană. Proiectul ieșean este cel mai avansat dintre cele trei proiecte de spitale regionale inițiate de PSD.

A doua și cea mai gravă problemă, cea reprezentată de plecarea cadrelor medicale în străinătate, a fost abordată radical, prin creșterea substanțială a veniturilor acestora.

Salariile medicilor, asistentelor și infirmierelor au fost practic triplate, cu trei ani înainte de termenul convenit inițial. Prin îmbunătățirea condițiilor de muncă din spitale și creșterea salariilor au fost eliminate principalele motive pentru care medicii părăseau România, iar rezultatele s-au văzut imediat.

Toate acestea au fost făcute în condițiile în care au fost luate măsuri fiscale menite să îmbunătățească nivelul de trai al populației, printre care s-a aflat și eliminarea contribuțiilor de asigurări de sănătate impuse pensiilor sub 2000 lei.

PSD a lăsat în urma sa un sistem sanitar consolidat și flexibil, care a reușit să suporte cu bine șocul reprezentat de primul val al pandemiei noului coronavirus.

Politica de apropiere a serviciilor medicale de cetățean trebuie și va fi continuată de PSD, scopul acesteia fiind ca cetățenii să aibă acces cât mai direct la cât mai multe servicii cu caracter sanitar.

Reconstruirea pe baze moderne a sistemului sanitar va fi făcută pe de o parte prin regândirea serviciilor asigurate de medicii de familie, iar pe de alta, prin înființarea unei rețele naționale de centre medicale comunitare și prin extinderea rețelei de centre de asistență ambulatorie de specialitate.

Astfel, vor fi amenajate 800 de centre medicale comunitare ce vor reprezenta cheia de boltă a reconstrucției sistemului de sănătate, prin aducerea acestuia în imediata proximitate a cetățenilor. Aceste centre, înființate cu precădere în mediul rural și în urbanul mic vor asigura accesul al servicii medicale pentru 6-8 milioane de beneficiari.

Rețeaua centrelor de asistență ambulatorie de specialitate va cuprinde 200 de unități ce vor acoperi întreg teritoriul național și care vor fi susținute de 200 de centre unice de programare a pacienților, în vederea eficientizării accesului beneficiarilor. Fondurile alocate sănătății vor fi suplimentate treptat, cu câte 0,5% din PIB anual, până în 2024. În acest fel, sănătatea va beneficia de un buget total în perioada 2021-2024 de 59,2 miliarde euro, din care 4,77 miliarde euro vor fi asigurați din fondurile alocate României decât Comisia Europeană.

În acest mod, în anul 2024 România va dispune de spitale publice la standarde europene, de o rețea națională de spitale regionale, ca și de centre de îngrijire a persoanelor vârstnice și îngrijire la domiciliu. În acel moment, vom putea spune nu doar că medicii au toate motivele să rămână în țară, dar și că românii plecați la muncă în străinătate se pot gândi serios la reîntoarcere. Țara noastră va avea în sfârșit un sistem de sănătate modern, fiabil și acoperitor pentru întreaga populație a țării.

(Sursa: Comunicat de presa PSD Iasi)

Lasa un comentariu