Ludovic Orban nu accepta ministri din alte partide. PNL nu are voturile necesare


 În interiorul PNL există două curente, unul reprezentat de cei care sunt mai apropiați de Palatul Cotroceni și celălalt grupat în jurul președintelui partidului, Ludovic Orban, fiecare dintre acestea văzând diferit modul în care trebuie să arate viitorul Guvern. Prima școală de gândire vizează numirea unor specialiști, tehnocrați afiliați PNL, la ministerele cheie – Finanțe, Economie, Justiție, Fonduri europene, Externe – astfel încât aceștia să poată lua decizii pe acele domenii fără condiționalități politice din partea partidului și fără ca partidul să aibă de suferit la imagine în urma unor măsuri impopulare dar necesare. 

De partea cealaltă, Ludovic Orban nu acceptă ca ministerele să fie conduse de oameni din afara partidului. Astfel, la Finanțe, Orban îl preferă pe senatorul Florin Cîțu, alternativa fiind din partea tehnocrată Lucian Croitoru. La Justiție s-a vorbit inclusiv despre păstrarea Anei Birchall (cu condiția ca ea să plece din PSD), pentru o continuitate bine văzută la Washington, unde ea are o relație privilegiată cu procurorul șef al SUA, dar Ludovic Orban nu vrea să audă nici despre această variantă. La Externe ar putea veni consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, și aceasta să fie singura concesie făcută de Orban ideii de specialist. 

Problema lipsei celor 233 de voturi necesare învestirii guvernului în Parlament este și mai mare. Victor Ponta este complet ostilizat de numirea așteptată a lui Orban ca prim-ministru.

PNL nu are cele 233 de voturi necesare

”Nu mi-a zis nimeni că o să fie Orban”, a declarat, luni, Victor Ponta, referindu-se la negocierile purtate pentru adoptarea moțiunii de cenzură. 

”Haideți să vedem. Când mi se va cere sprijinul voi preciza condițiile. Deocamdată nu mi-a cerut nimeni. Nu mă bag în seamă degeaba. Dacă au voturile PSD-ului nu le mai trebuie voturile noastre”, a spus, iritat, Victor Ponta, care urma să aibă, luni seara, o întâlnire personală cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, pe subiectul majorității necesare învestirii guvernului Orban. 

Surse din Pro România au declarat pentru Digi24.ro, că intrarea la guvernare este ”aproape imposibilă”, iar susținerea la vot a guvernului PNL este ”complicată”. 

Nici cei de la USR nu par foarte dispuși să susțină guvernul PNL. Dan Barna va avea marți dimineață o întrevedere cu Klaus Iohannis, dar conducerea USR va decide luni seara dacă partidul își va da voturile pentru a sprijini PNL. 

O discuție nouă în USR este legată de intrarea la guvernare. Stelian Ion, membru al Biroului Național al USR, a trimis un mesaj intern zilele trecute în care susținea că a vorbit cu mai mulți lideri din partid și le cerea colegilor să intre la guvernare alături de PNL și să solicite ministerul Justiției, ministerul Mediului. Curentul de opinie majoritar este însă nefavorabil acestei idei. 

UDMR condiționează votul pentru Orban de nemodificarea legii alegerilor primarilor. PNL vrea ca alegerea primarilor să se facă în două tururi, astfel încât partidele din blocul anti-PSD să poată face alianțe locale în turul al doilea, în timp ce UDMR se opune vehement acestei idei. 

O altă problemă este legată de faptul că PNL va fi nevoit, cel mai probabil, să coopteze la guvernare PMP, pentru care să cedeze unul sau două ministere. Este o problemă de imagine pentru liberali să îl readucă la guvernare pe Traian Băsescu, cu atît mai mult cu cât PNL și PMP nu sar de 111 voturi în Parlament. 

sursa:digi24.ro

Lasa un comentariu