Lotul UMF Iaşi, achitări de la un cap la altul

Punct final în procesul în care fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Vasile Astărăstoae a fost judecat pentru mai multe capete de acuzare, în legătură cu prejudicierea unui proiect european.

Curtea de Apel Suceava a decis ieri să-i achite atât pe fostul rector, cât şi pe ceilalţi inculpaţi din dosar, printre care fostul director administrativ Daniela Druguş şi fostul director al Centrului de Comunicaţii al UMF Adrian Ciureanu. Achitările vin după ce, în prima instanţă, Tribunalul Suceava a pronunţat condamnări în acest dosar.

Decizia de ieri este definitivă, iar sechestrele puse pe imobilele celor judecaţi au fost ridicate. “Din cauza dosarului am făcut infarct… Vreau să uit”, a declarat fostul rector, scrie ziaruldeiasi.ro.

Fostul rector al UMF Vasile Astărăstoae şi mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere au fost trimişi în judecată în anul 2012, de către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi.

Acuzaţiile au vizat presupusa fraudare a unui proiect cu finanţare europeană, printre infracţiunile imputate prin rechizitoriu numărându-se şi luarea sau darea de mită.

Procesul a avut un traseu sinuos, dosarul fiind plimbat prin mai multe sentinţe până la cea definitivă, care a fost pronunţată ieri. Astfel, judecătorii Curţii de Apel l-a achitat pe fostul rector Vasile Astărăstoae de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, întrucât nu există probe că a săvârşit această infracţiune. De asemenea, acesta a fost achitat şi pentru infracţiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, cât şi de conflict de interese.

Lasa un comentariu