Locuitorii unui mic oraș din Elveția au fost victime ale unui atac cibernetic. Datele lor personale au fost piratate

Datele personale ale tuturor locuitorilor dintr-un mic oraș din Elveția au fost expuse în urma unui atac cibernetic masiv, potrivit unei informaţii publicate de cotidianul Le Temps. Inițial, municipalitatea spusese că atacul a avut o amploare scăzută, dar apoi a recunoscut că a subestimat gravitatea lui.

Micul oraş Rolle (5.400 de locuitori), de pe malul lacului Leman, a fost victima unui atac de tip ransomware, care a afectat date de pe anumite servere administrative, relatează AFP.

Municipalitatea a afirmat iniţial că este limitată cantitatea de date afectate și că acestea au putut fi recuperate datorită copiilor de siguranţă. Atacul a fost de amploare „scăzută” şi nu a afectat decât serverele de mesagerie care nu conţineau date municipale „sensibile”, a declarat primarul din Rolle, Monique Choulat Pugnale, pentru ziarul 24 heures.

Însă potrivit unei anchete publicate de cotidianul Le Temps miercuri, în realitate este vorba despre o „piratare masivă”.

Municipalitatea din Rolle, care a depus plângere, a recunoscut miercuri seara că a „subestimat gravitatea atacului, potenţialul de utilizare a datelor şi importanţa transparenţei pentru populaţia din Rolle”.

Autoritățile au recunoscut „o anumită naivitate faţă de miza reprezentată de darkweb şi de gestionarea actelor rău intenţionate de piratare informatică”, adăugând că a înfiinţat o „taskforce” pentru a monitoriza dosarul, potrivit unui comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit Le Temps, documentele furate conţin tabele cu informaţii privind locuitorii, printre care nume, adrese, date de naştere, datele de asigurare socială, în unele cazuri chiar religia lor, şi date privind infectările cu COVID-19.

Sursa: DiGi24

Citește și Mănăstirea Ekklisia Profitis Ilias salvată de incendiere de pompierii români

După zile întregi de luptă cu incendiul din regiunea greacă Vilia, ultimele echipaje ale pompierilor militari români s-au retras din zona respectivă în baza de operații a modulului român, din localitatea Eleftina.

Lasa un comentariu