Ziua Toleranței sărbătorită prin educație juridică

Ziua Internațională a Toleranței este marcată în fiecare an la data de 16 noiembrie, reprezentând un îndemn la dialog și cooperare între culturi, civilizații și popoare, respect reciproc.

Promovând educația în spiritul toleranței, al armoniei și al respectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia pentru Dialog în Justiţie, lansează campania “Codul penal pe înţelesul copiilor în şcolile din judeţul Iaşi”. Aceasta se va derula în perioada 16 noiembrie – 16 decembrie 2021, având ca scop iniţierea de activităţi nonformale în sfera educaţiei juridice.

Toleranța are limitele sale în normele de drept, care reglementează conviețuirea membrilor societății, pentru apărarea demnității și libertății oamenilor. Cunoașterea de către elevi a acestor limite, a prevederilor legale şi a responsabilităţilor, reprezintă o prioritate a educaţiei actuale, astfel încât supremaţia legii să fie conştientizată ca o condiţie esenţială pentru siguranţa individului şi ca valoare intrinsecă a democraţiei.

Ziua Internaţională a Toleranţei a fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinţei generale a UNESCO de la Paris, context în care această atitudine a fost definită prin raportare la termeni precum respect, acceptare şi apreciere a diversităţii şi bogăţiei culturale, a manierelor de exprimare, a calităţii noastre de fiinţe umane. Un an mai târziu, în 1996, Adunarea Generală a O.N.U. a invitat ţările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acţiuni cu mesaje pro-toleranţă, prin activităţi la care să participe atât instituţiile de învăţământ, cât şi publicul larg.

Lasa un comentariu