Tudorel Toader cere ajutorul comunității. „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav”.

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ.dr. Tudorel Toader, a lansat ieri ideea demarării unei campanii de consultare publică sub deviza „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav”, muzeu reprezentativ pentru Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului.

Anul trecut, rectorul UAIC a propus înființarea la Iași, în Grădina Botanică, a unui muzeu al satului moldav. Acesta este menit să adune particularitățile așezărilor din toate zonele etnografice ale Moldovei istorice. Se includ aici și teritoriile românești aflate astăzi peste Prut (Republica Moldova), dar și în Ucraina (Cernăuți – Bucovina de Nord). 

„Am pornit de la faptul că, având un patrimoniu cultural inestimabil, Moldova istorică nu are un muzeu al satului, asemănător celor de la București, Sibiu ori Cluj-Napoca. Iașul, capitală culturală, depozitar al culturii Cucuteni, își asumă această operă de realizare a muzeului satului moldav, iar Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o suprafață generoasă de 82 ha, va integra acest centru cultural, de conservare și valorificare a tradițiilor și a unei culturi milenare. Muzeul va da o nouă dimensiune Grădinii Botanice, va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul”, a spus prof.univ.dr Tudorel Toader. 

Administrația susține inițiativa

Ideea a fost îmbrăţişată imediat atât de autorităţile locale, cât şi de cele din Republica Moldova. Se constituie în cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri.

Printre acestea se află multe instituții din Republica Moldova, printre care Primăria municipiului Cahul, Muzeul de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” Fălești, Primăria municipiului Bălți, Consiliul Raional Taraclia. Precum și Consiliul Raional Ungheni, Consiliul Municipal Ungheni, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Republicii Moldova. Mai trebuie numite Consiliul Raional Căușeni, Muzeul Raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” Văsieni – Ialoveni.

Pe lângă parteneriatul local cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, Muzeul Satului Moldav este sprijinit și de Consiliul Județean Vaslui, Consiliul Județean Vrancea, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” aparținând Consiliului Județean Bacău, Complexul Muzeal Național Neamț.

O stână – atracția Muzeului Satului Moldav

Complexul Naţional Moldova are deja câteva obiective. Printre acestea se numără câteva case și o stână, preluate din zonele Suceava și Neamț, dar și câteva piese din zona Iașului. Obiectivele au fost dezmembrate și depozitate la Palatul de la Ruginoasa. Acestea ar putea fi primele imobile instalate în noul Muzeu al satului moldav.

Propunerea rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă recuperarea istorică a unei idei lansate în urmă cu aproximativ 80 de ani. Ideea a fost lansată în 1943, o dată cu venirea la Iași a regretatului Ion Chelcea.

Conferențiar la Facultatea de Geografie din cadrul universității ieșene, Ion Chelcea a fost cel care a înființat Muzeul Etnografic. Acesta a propus și amenajarea unei structuri în aer liber, dedicată satului moldovenesc. Ion Chelcea identificase chiar și terenul pentru un astfel de muzeu. Acesta avea o suprafață de 18 de hectare la Repedea, însă proiectul nu s-a materializat.

Ideea nu s-a mai materializat, însă a fost reluată în 1967 de alți doi specialiști, Gheorghe Bodor și Petru Cazacu. Aceștia au continuat demersurile având inclusiv sprijin politic de la București. Din motive neștiute Muzeul Satului nu a mai fost amenajat.

Greutăți în implementare

Planul nu a fost abandonat și a fost preluat de un al director al Muzeului Etnografic. Angela Paveliuc Olariu, cunoscută pentru eforturile sale de a deschide multe muzee etnografice din Moldova . Demersurile sale au fost reunite într-o carte intitulată „O viață”.

 „Pentru acest proiect recuperasem și terenul necesar, obținusem și avizul de principiu al ministrului Culturii de atunci, Andrei Pleșu, care alocase și o sumă de bani. Un milion de lei, era o sumă mărișoară la acel timp”, ne-a spus Angela Paveliuc Olariu, adăugând că totul s-a poticnit în hățișurile birocratice.

De aceleași greutăți s-a izbit și Rodica Ropot, un alt etnograf cunoscut care a dorit ca Iașul să aibă un Muzeu al Satului, și regretatul Vasile Munteanu, care identificase alte două spații – unul în zona Palatului Culturii și altul lângă Palatul lui Cuza de la Ruginoasa.Însă, nici planurile lui Vasile Munteanu au fost fost duse la bun sfârșit.

Prin urmare, ideea rectorului UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, este extraordinară, mai ales că sunt îndeplinite multe cerințe – există terenul în Grădina Botanică, ar fi și patru edificii, totul dublat de dorința mediului academic de a oferi Iașului o nouă atracție.

Se caută soluții pentru finanțare

Muzeul Satului Moldav va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare, în zona lacului. Se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată. 

În prezent, se caută soluţii pentru accesarea de fonduri europene. Există discuţii pentru finanţarea muzeului au fost avansate şi cu Ministerul Culturii sau alte instituţii financiare din ţară şi străinătate.  

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de partenerii săi din proiect invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Sursa: Evenimentul

Lasa un comentariu