Liderii PNL, PSD şi UDMR au agreat scenariul unui premier alternativ. Marcel Ciolacu ar putea fi primul premier în noua alianţă – surse

Negocierile pentru formarea Guvernului bat pasul pe loc, dar e tot mai clară varianta cu doi prim-miniştri alternativ. Trebuia să ştim numele premierul încă de ieri, dar anunţul se lasă încă aşteptat. PSD ar fi de acord ca prima dată fotoliul de la Palatul Victoria să revină unui liberal, dar acesta să nu fie Florin Cîţu. Ultimul cuvânt îl are preşedintele, care ar urma să discute curând cu liderii coaliţiei. 

PNL-PSD și UDMR au căzut de acord asupra scenariului unui premier prin rotaţie. Potrivit surselor Observator, PSD ar ceda funcția de premier liberalilor cu o singură condiție: premier să nu fie preşedintele PNL – Florin Cîțu. Premierul actual insistă să fie el al doilea premier, măcar, ceea ce ar însemna că PNL ar fi de acord ca Marcel Ciolacu să conducă primul guvern.

Decizia privind noul premier este la Klaus Iohannis

Dacă PNL numește premierul, șansele ca Nicolae Ciucă să conducă guvernul sunt extrem de mari, însă decizia finală aparține președintelui Iohannis. Într-un guvern condus de la un liberal, PSD și UDMR ar avea câte un vicepremier, iar social-democrații ar urma să preia mult râvnitul Minister al Finanțelor, secretariatul general al Guvernului, dar și ministerul Apărării. În acest scenariu, Marcel Ciolacu ar fi președinte al Camerei Deputaților. În schimb, liberalii rămân, printre altele, cu Justiția și Internele.

Marcel Ciolacu, opţiunea PSD

În cazul în care decizia preşedintelui Iohannis va fi să desemneze un premier de la PSD, acesta va fi Marcel Ciolacu. Atunci, liberalii ar prelua Finanțele și Apărarea. Portofoliile de la Justiție şi Interne ar reveni PSD. Însă este un scenariu mai puțin probabil având în vedere că şeful statului, potrivit informațiilor Observator, nu vrea să dea Justiția social-democraților.

Sorin Grindeanu: În momentul in care se vor inchide aceste negocieri, în acel moment calendarul poate fi derulat intr un ritm rapid.

Pentru ca negocierile să se încheie repede e nevoie de un singur lucru: o discuție restrânsă cu președintele Klaus Iohannis care ar putea avea loc în această seară sau cel târziu mâine

Lasa un comentariu