Licitaţie de 38 de milioane de lei pentru refacerea a 14 km de conducte de termoficare

Municipalitatea a lansat o licitaţie de aproape zece milioane de euro. Este vorba despre o procedură inclusă în a treia etapă de modernizare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. Valoarea contractului a fost estimată la 38 milioane lei (fără TVA).

„În cadrul prezentei etape se propune a se reabilita reţele termice primare pe o lungime de 6,86 km, reprezentând 9 tronsoane care aparţin magistratelor 1, 2 şi 3”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei. Cei 6,86 km de traseu înseamnă refacerea a aproape 14 km de conducte, notează ziaruldeiasi.ro.

Licitaţia lansată de Primărie vizează atât proiectarea, cât şi execuţia lucrărilor.

„Lucrările de reabilitare vor fi realizate prin folosire de tehnologii noi, care să conducă la creşterea eficienţei energetice, în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi şi calitativi solicitaţi la consumatori şi cu un impact minim asupra mediului, prin reducerea cantităţii de poluanţi”, se mai precizează în documentaţia de atribuire. Zonele în care urmează să fie executate lucrările sunt Păcurari, Canta, Spitalul de Recuperare, Cuza Vodă, Colegiul „Costache Negruzzi”, Metalurgie, Zona Industrială şi în incinta CET I.

Printre tipurile de lucrări se numără dezafectarea conductelor vechi şi înlocuirea acestora cu unele noi, reabilitarea canalelor existente şi amenajarea unora noi sau realizarea şantului corespunzător pentru traseele noi.

Începând cu anul 2008, Primăria a demarat un program de reabilitare a sistemului de termoficare cu finanţare de la Uniunea Europeană. În perioada 2008 – 2013 au fost reabilitaţi 10 km de traseu din reţeaua primară (conducte noi cu ţeavă nouă preizolată), iar pe 2 km au fost montate racorduri noi la modulele termice instalate. În cadrul etapei a II-a, lucrările sunt în desfăşurare şi, din reţeaua primară, este vorba despre un traseu de 13 km.

De asemenea, este în curs de execuţie lucrarea de înlocuirea a izolaţiei termice a conductelor de transport ce fac legătura între CET I şi CET II (un traseu de 11,5 km).

Lungimea traseului de reţea termică primară a Iaşului ajunge la circa 94 km. De precizat că programul de refacere a sistemului de termoficare iniţiat acum 15 ani a cuprins inclusiv reţele secundare care au fost modernizate sau sunt în curs de reabilitare.

Lasa un comentariu