Legea mirosurilor intră în vigoare joi. Amenzile ajung până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 100.000 de lei pentru firme

Legea mirosurilor, care se va aplica de joi, va aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care „deranjează olfactiv”. Pentru nerespectarea acestor obligații sunt prevăzute amenzi care ajung până la 100.000 de lei, iar în ultimă instanţă se poate închide şi activitatea, anunţă Avocatnet, potrivit libertatea.ro

Legea mirosurilor prevede ca firmele care poluează olfactiv să deţină sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort, scrie Avocatnet.ro. Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată marţi aseară în Monitorul Oficial și se va aplica de joi, însă există o problemă, cadrul legal este incomplet şi nu se poate aplica.


Guvernul trebuie să vină cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal, altfel noile obligații nu se pot aplica.

Cum este definit disconfortul olfactiv Definiția dată pentru disconfortul olfactiv: efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare. Amenzile pentru nerespectarea acestor obligaţii ajung până la 100.000 de lei, iar firmele pot fi sancționate chiar și cu închiderea activității.

Legea prevede o amendă între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și o amendă între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.


O amendă este prevăzută și pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv: între 25.000 și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.

Lasa un comentariu