Legea a fost promulgata: Hartuirea si amenintarile online, inclusiv publicarea pozelor intime, vor fi considerate violenta domestica

Image: 357766961, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes

In caz ca te intrebai ce se mai intampla cu adoptat cu cateva saptamani in urma de Parlament, te anunt ca documentul tocmai a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Documentul prevede includerea in sfera violentei domestice si a faptelor de violenta cibernetica. In pricipiu, vizate sunt orice fapte de hartuire, urmarire, violenta si amenintari care se produc in mediul online, precum si publicarea unor imagini intime, notează Mediafax.ro.

Violenta cibernetica este definita in noua lege ca „hartuire online, mesaje online instigatoare la ura pe baza de gen, urmarire online, amenintari online, publicarea non-consensuala de informatii si continut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicatiilor si datelor private si orice alta forma de utilizare abuziva a tehnologiei informatiei si a comunicatiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicatiile sau se pot conecta la internet si pot transmite si utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rusine, umili, spera, ameninta, reduce la tacere victima”.

In prezent, violenta domestica inseamna orice actiune ori inactiune intentionata de violenta fizica, sexuala, psihologica, economica, sociala sau spirituala, care se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum si intre actuali sau fosti parteneri, indiferent daca agresorul locuieste sau a locuit impreuna cu victima.

Includerea violentei cibernetice printre tipurile si formele de violenta pedepsite in Romania este justificata de initiatori prin evolutia tehnologiei si a extinderii mijloacelor de comunicare online, hartuirea pe internet fiind un fenomen la nivel global.

Si cum victimele violentei domestice pot obtine ordine de protectie, rezulta ca si victimele violentei online vor avea acest drept, dupa ce legea va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial.

Lasa un comentariu