Laborator ‘Internet of Things’ (IoT) pentru studenţii electronişti, la Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’

Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI) de la Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iaşi (TUIASI) inaugurează începând cu semestrul al doilea al acestui an universitar un nou laborator de ultimă generaţie, în valoare de peste 120.000 de euro, destinat studenţilor.

Laboratorul beneficiază de 20 kituri educaţionale destinate studiului în cadrul disciplinei ‘Internet of Things’, un domeniu care s-a dezvoltat extrem de rapid în ultimii ani. Acesta va fi utilizat în cadrul Departamentului de Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale din cadrul facultăţii şi va demara în acest semestru cu grupele studenţilor cu specializare în limba engleză.

‘Proiectul este rodul unei frumoase colaborări pornite în urmă cu doi ani de zile, ideea realizării unui kit educaţional pornind inţial cu doi studenţi ai specializării de Telecomunicaţii în limba engleză, ulterior fiind dezvoltat, optimizat şi realizat fizic în cadrul companiei italiene Bitron Electronics Engineering. Sunt foarte recunoscător pentru deschidere şi sprijinul necondiţionat lui Paolo di Maio – Engineering Mananger BEE Iaşi, managementului grupului din Italia pentru că a înţeles importanţa parteneriatului cu mediul academic şi, nu în ultimul rând, tuturor celor implicaţi în realizarea acestui kit educaţional’, a declarat şef lucr. dr. ing. Daniel Mătăsaru, titularul disciplinei ‘Internet of Things’ din cadrul facultăţii şi cel care a iniţiat colaborarea.

Valoarea totală a sponsorizării făcute de compania italiană către Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI) este de peste 120.000 euro, cele 20 kituri constând în echipamente hardware precum senzori, module comunicaţii, actuatori şi software-ul aferent.

‘Prin această donaţie Bitron îşi doreşte să aibă impact asupra educaţiei viitorilor ingineri, creându-le acestora posibilitatea de a se exprima în modul IoT şi contribuind astfel la inovaţia tehnologică. Scopul acestor kituri educaţionale este de dezvoltare, de activare a curiozităţii studenţilor şi de stimulare a creativităţii lor. Ideea noastră este aceea de a oferi un cadru în care ei să îşi poată folosi propriile idei şi să creeze ‘plus valoare’. Prin cunoştinţele dobândite şi curiozitatea satisfăcută, avem încredere că ‘inovatorul’ din fiecare student este adus la lumină’, precizează Paolo di Maio, Engineering Manager BEE Iaşi.

Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din Iaşi şi compania italiană vor semna cu această ocazie şi un acord de colaborare pe 4 ani care prevede stagii de practică şi internship pentru studenţi în cadrul companiei, furnizarea de teme de licenţă, disertaţie şi doctorat şi suport logistic şi informaţional din partea companiei pentru realizarea lor practică, vizite de studiu în cadrul companiei, colaborări cu cadre didactice interesate şi multe altele.

‘Salutăm concretizarea acestui proiect în beneficiul studenţilor şi ne bucură enorm faptul că în el au fost implicaţi şi au lucrat studenţi, un cadru didactic şi absolvenţi ai facultăţii noastre. Este un nou exemplu de bună practică în colaborarea dintre Universitate şi mediul privat şi o dovadă că domeniul ingineriei electronice şi telecomunicaţiilor este un domeniu care creează plus-valoare şi progres în societatea umană. Prin acest demers demonstrăm că programele noastre de studiu reuşesc să ţină pasul cu actualitatea şi noile tehnologii emergente şi menţinem astfel atractivitatea pentru oferta educaţională a facultăţii în rândul viitorilor absolvenţi de liceu’, a spus decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu. 

Lasa un comentariu