La revenirea din concediu, ieşenii sunt trimişi de patroni la testarea COVID

În ultimele zile, la Iaşi, a crescut puternic numărul testelor la cerere în laboratoare private. Este de aşteptat să urce şi numărul celor depistaţi pozitiv.

Bilanţ la jumătate de an de pandemie COVID-19 la Iaşi. Din martie şi până acum, la nivelul judeţului, s-au înregistrat 2.110 de infecţii cu SARS COV2 în rândul populaţiei. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.764 au fost externate. 87 de ieşeni diagnosticaţi cu COVID-19 au murit, majoritatea având şi boli asociate. În ultimele 24 de ore, 34 de persoane au avut rezultate pozitive la testare, în timp ce 25 au părăsit spitalele unde au fost internate, fie cu test pozitiv sau negativ, dar cu stare de sănătate bună.

41% din numărul total de cazuri au fost raportate în ultimele 3 săptămâni

Potrivit statisticii realizate de Institului Naţional de Sănătate Publică din ultimele trei săptămâni la nivelul judeţului Iaşi, se remarcă evoluţia în “dinţi de fierăstrău” a numărului noi de cazuri.

Dacă, în săptămâna 27 iulie – 3 august, la Iaşi erau raportate 233 de noi cazuri, adică 14,9% din numărul total înregistrat până atunci, acum două săptămâni, situaţia părea stabilă cu doar 210 de noi persoane infectate (11,8% din total).

În schimb, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, Iaşul a urcat din nou panta infectărilor, ajungând la 304 noi cazuri, ceea ce înseamnă 14,6% din numărul total raportate până pe 16 august. Potrivit anchetelor epidemiologice, topul contextului în care s-au infectat s-a modificat treptat.

“Nu sunt focare, pentru că a fi focar într-o anumită instituţie implică un număr mare de cazuri. Cazurile sunt la persoane fizice, şi nu pe companii. S-a constatat că dacă la serviciu se protejează, respectă regulile angajatorilor, nu acelaşi lucru îl fac şi în timpul liber. Sursele sunt micile şi marile aglomerări umane, iar topul situează pe primul loc migraţia, concediile şi petrecerile, mai nou, cu mai mulţi participanţi neprotejaţi. Sigur, sunt cazuri apărute în cadrul distribuţiei de marfă sau la ghişeele de lucru cu publicul, unde din nou, nu a existat protecţie.

Din păcate, se aşteaptă ca, în zilele următoare, numărul de cazuri pozitive să crească deoarce foarte multe firme au cerut testarea în regim privat a angajaţilor odată cu revenirea acestora din concedii”, au declarat surse oficiale din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Unele dintre ultimele cazuri descoperite sunt chiar la registratura Primăriei, unde doi angajaţi au fost depistaţi pozitiv. După cum a afirmat viceprimarul Radu Botez, toţi ceilalţi colegi testaţi sunt perfect sănătoşi, iar cei care au intrat în contact direct cu cei infectaţi au fost trimişi în izolare acasă.

Află mai multe din ziaruldeiasi.ro.

Lasa un comentariu