La Maternitatea „Cuza Vodă“ se fac cezariene doar când naşterea este declanşată

Nu se mai fac internări cu câteva zile înainte de operaţie. Naşterile naturale şi alte internări se fac doar în regim de urgenţă. Medicii au fost împărţiţi în două grupe, fiecare venind câte 15 zile la rând.

În momentul de faţă, la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, naşterile prin cezariană nu mai pot fi programate, iar naşterile naturale, precum şi restul internărilor se fac doar în caz de urgenţă, scrie ziaruldeiasi.ro.

Aşadar, femeile care urmează să nască nu se mai pot interna în spital cu câteva zile mai devreme, iar în cazul naşterilor prin cezariană, pacienta va beneficia de operaţie în regim de urgenţă atunci când naşterea este declanşată.

Reprezentanţii unităţii medicale subliniază că acum ajung la spital doar paciente care prezintă ruptură spontană de membrane, paciente cu naştere declanşată, cele care declară că nu mai simt mişcările fetale, dar şi paciente cu hemoragie sau cu sindrom dureros pelvin de origine ginecologică.

„Asta înseamnă că femeile nu se mai pot interna cu câteva zile înainte de a naşte. De asemenea, ajung la noi cazurile unor paciente gravide cu patologie obstetricală, adică, spre exemplu, o hipertensiune pe care trebuie să o manageriem, să o trimitem cu tratament pe care să îl ia acasă, iar dacă este necesar un consult interclinic, o trimitem la alte specialităţi“, a explicat dr. Bogdan Doroftei, medic primar obstetrică-ginecologie şi director medical al maternităţii.

Astfel, cei din conducere spun că, momentan, se doreşte scurtarea perioadei de internare cât mai mult posibil pentru ca a se evita riscul de contaminare în rândul pacientelor. Analizele şi alte teste care se fac în timpul sarcinii se pot face în continuare în spital, fie cu bilet de trimitere din partea medicului de familie, fie prin internare de zi.

Pacienta însă trebuie să ia legătura cu medicul curant care va decide care analize sunt necesare. În următoarele săp­tămâni se doreşte realizarea „propriului centru de diagnostic molecular“ unde să fie făcute şi teste PCR în timp real pentru a identifica eventualele cazuri de coronavirus.

Lasa un comentariu