La Iaşi, şcolile iau în calcul atât scenariul verde, cu prezenţa tutoror elevilor în clase, dar şi cel hibrid, prin care o parte dintre copii vor învăţa de acasă

La Iaşi, şcolile iau în calcul atât scenariul verde, cu prezenţa tutoror elevilor în clase, dar şi cel hibrid, prin care o parte dintre copii vor învăţa de acasă, iar alţii vor fi prezenţi faţă în faţă cu profesorul.

Primarul Mihai Chirica a declarat, astăzi, că există discuţii avansate privind reînceperea cursurilor. Edilul a susţinut că situaţia epidemiologică actuală situează Iaşul în scenariul verde, dar este luat în calcul şi cel hibrid, acolo unde unităţile de învăţământ nu pot asigura distanţarea fizică obligatorie.

Mihai Chirica: În Iasi avem mai multe situatii particulare. Sunt scoli care îsi permit prezenta fizică, chiar dacă împart clasa în două, asta presupune ca să se lucreze în două schimburi si automat va presupune si mărirea normei didactice pentru profesori, pe lângă celelalte cheltuieli cu care trebuie să intervenim si noi administratia publică si pe care le vom face.

În schimb mai avem si scoli la care chiar prin împărtirea în două a claselor si structurarea învătământului în două schimburi tot nu vom reusi să acoperim pentru toate clasele si împreună cu Inspectoratul Scolar Judetean vom vedea care sunt aele clase care nu pot intra nici în al doilea schimb si pentru ele vom găsi săli suplimentare. În scenariul următor ar însemna ca de fiecare dată o jumătate de clasă este acasă si se contectează în online si o jumătate de clasă este la cursă si participă în mod direct prin prezenta profesorului în sala de curs.

Mihai Chirica a mai declarat că Primăria şi Consiliul Local Iaşi alocă 12,6 milioane de lei pentru achiziţia de sisteme informatice, tablete pentru familiile defavorizate, măşti pentru copii şi profesori şi alte materiale dezinfectante. Toate acestea se vor face prin achiziţie publică.

Mihai Chirca: Primăria municipiului Iasi în circa 15 zile intentioneaza achizitia de măscuțe, si vorbim de aproximativ două milioane de unităti, 3000 de tablete si 1250 de sisteme online care înseamnă cameră de luat vederi performantă, microfon lavalieră care să permită deplasarea profesorului de la tablă spre alte locuri în care vrea să prezinte elevilor si celelalte elemente tehnice privind transmisia.

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a mai anunțat că mâine va fi luată o decizie în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență prin care tot personalul din creșe, grădinițe și școli va fi testat înainte de începerea anului școlar.

Potrivit edilului, este vorba despre aproape 10.000 de persoane.

Testările ar urmă să fie realizate de DSP. Întrebat de jurnalişti în legătură cu fondurile pentru aceste testări, Mihai Chirica nu a dat un răspuns clar, spunând că statul se va ocupa de acest aspect.

Lasa un comentariu