Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile, universitățile nu se vor mai redeschide în acest an școlar

Președintele Klaus Iohannis: Grădinițele, școlile și universitățile NU se vor mai deschide, în forma fizică, până în septembrie. Doar elevii din an terminal vor putea reveni la școală după 2 iunie, cu respectarea normelor de distanțare. Examenele vor fi organizate în condiții speciale. De azi vor fi stabilite două intervale de timp în care persoanele în vârstă vor putea ieși din casă pentru aprovizionare.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după o nouă ședință care a avut ca tema principală epidemia de coronavirus și la care participat premierul Orban, ministrul Sănătății, ministrul de Interne, ministrul Educației și secretarul de stat Raed Arafat, că scolile nu se vor redeschide în acest an, relatează biziday.ro

Principalele declarații:

Am finalizat o discuție în care am evaluat câteva teme importante și doresc să prezint concluziile și deciziile.

Prima temă, școlile. Aici o mică introducere. În momentul de față activitatea fizică este suspendată pe perioada stării și am evaluat cum putem să o continuăm, ținând cont că anul școlar se încheie pe 12. Trebuie să ținem cont că epidemia nu e gata, am avut 400 de noi cazuri ieri, astăzi peste 300, deci nu putem să vorbim de o relaxare sau încetinire. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școala ar implica două riscuri mari, să ducă boala la școală și de la școală acasă. Pe de altă parte am dorit să vedem și ce fac alte țării. Multe țării din UE nu doresc să redeschidă școlile.

Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, până în 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. repet, grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar. aici sunt totuși câteva excepții, elevii din clasele terminale, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti de examene.

Examenele naționale se vor desfășura așa cum au fost organizate din capul locului, dar cu păstrarea măsurilor de prevenire a răspândirii. așadar, nu se deschid școlilele, universitățile, însă mediile se încheie, anul școlar se încheie. în acest fel evităm riscuri majore. nu ar fi posibil să se respecte distanțarea între elevii, nici dacă ar merge în ture, în concluzie s-a renunțat la redeschiderea școlilor.

A doua temă se referă la persoanele de peste 65 de ani, având în vedere că vremea să încălzește se schimbă intervalul, vor avea două intervale, dimineața și seara.

A treia temă, ajutorul acordat Republicii Moldova.

Reamintim că președintele a anunțat în urmă cu cinci zile faptul că începând din data de 15 mai se va renunța „la restrângerile care privesc persoane”: Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale, dar lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă pe care a susținut-o în urma unei alte ședințe pentru evaluarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. 

Despre măsurile de relaxare a restricțiilor, Raed Arafat a îndemnat oamenii să nu se aștepte „că vom reveni la ce a fost înaintea pandemiei”. Acesta a mai spus că, în primă fază, mall-urile vor rămâne închise: „Aș fi rezervat privind planurile pentru vacanța de vară.”, a conchis el.

Lasa un comentariu