Jumătate din banii UE pentru Regiunea Nord-Est ajung la Iaşi

Beneficiarii de fonduri europene din zona de nord-est a ţării au atras fonduri nerambursabile de aproape 5,5 miliarde lei. Este vorba despre suma totală aferentă cheltuielilor eligibile în cazul a aproape 600 de proiecte ale căror contracte de finanţare au fost semnate.

În acelaşi timp, suma menţionată este doar în cazul a unui singur program european dintre cele şapte existente, dar care e şi cel mai popular: Programul Operaţional Regional (POR). Potrivit situaţiei actualizate publicate zilele trecute de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), Uniunea Europeană finanţează aceste proiecte cu 4,6 miliarde lei, restul sumei de până la 5,5 miliarde lei fiind cofinanţarea asigurată de către Guvern.

O veste bună de la ADRNE a venit zilele trecute: directorul Vasile Asandrei a declarat că vor fi suplimentate fondurile pe trei axe prioritare ale POR, ceea ce doar pentru Iaşi înseamnă câteva zeci de milioane euro în plus faţă de contractele existente, scrie ziaruldeiasi.ro.

A crescut finanţarea pentru spitalul regional

Semnarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi a crescut valoarea totală a proiectelor din regiune la 7,6 miliarde lei, în condiţiile în care estimarea investiţiei la SRU este de 2,4 miliarde lei. Contractul a fost semnat la sfârşitul lunii decembrie de Ministerul Sănătăţii. Conform ADRNE, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 681 milioane lei, iar, din această sumă, 223 milioane lei reprezintă banii europeni.

De remarcat că, faţă de alocarea iniţială, Guvernul are prevăzută cofinanţare de 458 milioane lei, respectiv aproape dublul sumei. Directorul ADRNE a explicat că a existat o suplimentare de fonduri la banii care îi va asigura guvernului în contextul în care proiectul SRU va fi unul fazat, în sensul că finanţarea este prevăzută pe două exerciţii bugetare europene (2014 – 2020 şi 2021 – 2027). Astfel, valoarea totală de 2,4 miliarde lei în cazul SRU acoperă două programări bugetare, cea actuală şi cea viitoare.

Proiecte la Iaşi de 3,8 miliarde lei

Faţă de prima programare europeană pe POR (2007 – 2013), finanţarea din actualul exerciţiu poate deveni una record pentru Iaşi: la acest moment, valoarea totală a proiectelor ajunge la 3,8 miliarde lei (cu menţiunea legată de finanţarea fazată la SRU), din care cheltuielile eligibile sunt de 1,9 miliarde lei. Din ultima sumă menţionată, Uniunea Europeană asigură în judeţul Iaşi 1,45 miliarde lei.

Celelalte cinci judeţe din regiune au fiecare o valoare totală a proiectelor de sub un miliard de lei, dar şi un total (3,7 miliarde) sub valoarea totală aferentă proiectelor de la Iaşi (3,8 miliarde): Suceava (967 milioane lei), Bacău (904 milioane lei), Neamţ (775 milioane lei), Botoşani (672 milioane lei) şi Vaslui (465 milioane lei).

Lasa un comentariu