Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro pentru că n-a lăsat o aplicație să ruleze pe Android Auto

Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro pentru că n-a lăsat o aplicație să ruleze pe Android Auto.

Autoritatea pentru concurență din Italia a anunțat că a amendat Google cu peste 100 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă, informează Mediafax, care citează Reuters.

Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro

Autoritatea a declarat că Google, al cărui sistem de operare Android și magazin de aplicații Google Play domină piața italiană, a abuzat de poziția sa pe piață prin blocarea unei aplicații Enel X pentru utilizatorii de vehicule electrice.

Amenda de 102.084.433 euro este acordată pentru încălcarea articolului 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care reglementează monopolurile și problemele care implică restricționarea concurenței.

Italia a constatat că Google nu a permis Enel X Italia să dezvolte o versiune compatibilă cu Android Auto a aplicației sale JuicePass.

JuicePass oferă servicii legate de reîncărcare a vehiculelor electrice, cum ar fi găsirea celei mai apropiate stații de încărcare și rezervarea unui spațiu acolo.

Sistemul de operarea Android Auto, prezent pe unele mașini, permite aplicațiilor să ruleze în timpul condusului, iar limitând utilizarea JuicePass, Google și-a favorizat propria aplicație, Google Maps.

„Refuzând interoperabilitatea Enel X Italia cu Android Auto, Google a limitat în mod nedrept posibilitățile pentru utilizatorii finali de a utiliza aplicația Enel X Italia atunci când conduc și reîncarcă un vehicul electric”, a declarat autoritatea.

„Prin urmare, Google și-a favorizat propria aplicație Google Maps”, a adăugat autoritatea. „Google a refuzat să permită accesul JuicePass pe Android Auto în ultimii doi ani, ceea ce pune în pericol capacitatea aplicației Enel X de a acumula o bază de utilizatori”.

Acest lucru, a concluzionat autoritatea, a redus posibilitățile de alegere pentru consumatori și a constituit un obstacol în calea progresului tehnologic care ar putea influența dezvoltarea mobilității electrice.

Ca urmare, autoritatea a cerut companiei Google să facă disponibilă aplicația Enel X pe Android Auto, adăugând în același timp că va monitoriza situația printr-un expert independent cu care Google va fi obligat să coopereze.

leave a reply