„Investiții în infrastructura de învățământ din cadrul UMF Iași – Centrul de Simulare”

Ieri, la Iaşi, a fost semnat proiectul privind finanţarea Centrului de Simulare în Învăţământ de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Valoarea proiectului este de 33 de milioane de lei.

Lucrările de amenajare au început din fondurile propii ale UMF Iaşi, urmând ca peste 18 milioane de lei să fie suportate de Uniunea Europeană.

Proiectul va fi gata în decembrie 2021 dar deja, din acest an universitar, studenţii de la facultăţile de medicină generală, medicină dentară, farmacie şi bioinginerie din Iaşi vor putea face simulări online – a precizat rectorul Viorel Scripcariu.

„Fiecare Universitate de Medicină şi Farmacie din ţară sau din Europa sau din lume are un centru care realizează o simulare a actului medical în diverse specialităţi ceea ce permite studenţilor şi medicilor rezidenţi să se acomodeze cu o serie de manopere, manevre de acte medicale pe care le vor face, iar în condiţiile actuale în care activitatea, procesul didactic se desfăşoară fie online, fie in-site, fie hibrid, locul său în procesul de învăţământ este foarte important pentru că în activitatea în centrul de simulare, nu vom avea pacienţi ci vor fi numai aparate, simulatoare care vor permite ca o parte din activitatea clinică a studenţilor/rezidenţilor care se desfăşoară în spital, să se desfăşoare pe aceste simulatoare.”

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, Vasile Asandei a declarat că, deocamdată, este primul centru de simulare de proporţii din partea de răsărit a ţării, notează radioiasi.ro.

„Se va putea face o practică, nu neapărat pe oameni, doar o pregătire adecvată a viitorilor medici într-un asemenea centru. A lipsit până acum, aşa ceva, din regiunea noastră şi eu sunt foarte încântat să văd că colectivul de la UMF a avut o asemenea iniţiativă şi proiectul este într-o fază avansată de dezvoltare.”

La cursurile online vor putea participa minimum 510 studenţi de la UMF Iaşi.

Lasa un comentariu