Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea: 

Un număr de 2.195 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 224 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare. 

Conform ultimelor centralizări, un număr de 149 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 43 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Structurile IPJ și IJJ au efectuat un număr de 1.295 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite.

Alte misiuni instituționale:

  • ISU a efectuat 13 misiuni, din care: 4 misiuni de transport către unități spitalicești,  6 misiuni de decontaminare biologică și 3 alte misiuni specifice.
  • IPJ a efectuat 298 misiuni specifice la 125 de unități verificate.
  • IJJ a efectuat 23 misiuni, din care: 4 misiuni de patrulare auto (asigurare ordine publică), 5 misiuni de pază la spațiile de carantină, 12 misiuni de cooperre cu IPJ și 2 alte misiuni specifice.
  • IPTF a efectuat o misiune specifică de cooperare cu IPJ.
  • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 150 misiuni, din care: 61 misiuni de transport către unități spitalicești, 10 misiuni de transport probe biologice, 67 decontaminări biologice şi 12 alte misiuni specifice.
  • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective, în colaborare cu IJJ, cu 7 de militari și 7 mijloace auto.
  • DSP a efectuat 51 misiuni, din care: 6 inspecții la centrele de carantină, 45 misiuni specifice (supravegheri).

4. Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi fac un apel către cetaţeni să respecte în continuare recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 emisă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 

5. Pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul national al României în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, prin Comandantul Acțiunii, Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției următoarele precizări:

Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități, teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile.

6. În conformitate cu Ordinul M.S. nr.654/22.04.2020, Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iaşi face un apel către toate persoanele care au fost internate în spital pentru COVID-19, confirmaţi prin test RT-PCR pozitiv, vindecaţi şi externaţi în urma RT-PCR negativ, să contacteze CRTS Iaşi, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sînge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical şi al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declaraţi eligibili  vor putea dona. Plasma dumneavoastră poate salva vieţi!

Lasa un comentariu