Îngrijorător! Moment de cumpănă pentru piața imobiliară din Iași

La nivel național tranzacțiile de pe piața imobiliară au înregistrat o scădere de circa 8% în anul 2019. Situația în Iași este mult mai drastică. În perioada ianuarie – octombrie 2019 au fost încheiate 14.564 de tranzacții imobiliare, cu circa 31% mai puțin față de contractele încheiate în primele zece luni ale anului 2018.

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în perioada ianuarie – octombrie 2018 au fost parafate 21.137 contracte.

Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare dacă ținem cont că și în anul 2018 a avut loc o diminuare a tranzacțiilor cu circa 36%.

Chiar dacă în a doua parte a anului 2019, la nivel național, piața imobiliară a dat semne de revenire, în Iași situația persistă. În luna octombrie 2019 au fost încheiate 1.663 contracte, față de 2.046 în octombrie 2018.

Noi ansambluri rezidențiale în Iași, din 2020

Piața imobiliară din Iași nu duce lipsă de oferte, 33 de ansambluri rezidențiale oferă spre vânzare locuințe. Dintre acestea, zece vor fi date în folosință abia pe parcursul anului 2020. Conform Korter.ro, media prețurilor la locuințele noi din Iași este de 1.037 euro/mp.

Cu toate acestea, în Iași putem găsi și apartamente cu prețuri sub 1.000 euro/mp. Complex Atrium Garden Residence oferă spre vânzare apartamente cu 1, 2 și 3 camere, cu o suprafață cuprinsă între 37 și 83 mp. Prețul acestora este de 900 euro/mp.

„Apartamentele din complexul Atrium Garden au fost compartimentate inteligent, astfel încât să respecte trei nevoi esențiale: spațioase și luminoase, decomandate și să respecte nevoia de intimitate”, precizează constructorul Atrium Garden.

Unul dintre cele mai scumpe locuințe din Iași se regăsesc în Complex Unique Residence – Sf. Andrei. Acesta are spre vânzare garsoniere, apartamente cu 1, 2 și 3 camere. De precizat însă că prețul la garsoniere și apartamente cu o cameră pornește de la 2.063 euro/mp, în timp ce apartamentele cu 2 și 3 camere sunt vândute cu tarife ce pornesc de la 1.650 euro/mp. 

Dezvoltatorul imobiliar precizează că „noul ansamblu are apartamente personalizabile, realizate cu finisaje premium (parchet triplu stratificat, uși din lemn masiv ș.a.), include facilități precum: staţie pentru încărcarea autoturismelor electrice; locuri de parcare, scări de bloc dotate cu lifturi, și asigură în dotările standard sistemele de siguranță şi de protecţie smart home: senzori de fum, de mişcare şi de inundaţie cu electrovană de întrerupere furnizare apă, circuite de priză dotate cu siguranţe cu diferenţial tip «Salvează vieți»”.

Anunțuri chirie/vânzare locuințe în Iași

O ofertă variată și bogată găsim și la anunțurile de vânzare locuințe situate în blocuri vechi. Pe site-ul de anunțuri imobiliare Flatfy.ro sunt centralizate imobilele care sunt scoase la vânzare. Tot aici sunt listate și anunțurile cu oferte de chirie în Iași, dar și cu terenuri și case de vânzare.

Prețurile pornesc de la 18.000 euro pentru un apartament cu o cameră și ajung, în unele cazuri, chiar și la peste 100.000 euro pentru un apartament modern cu minim 3 camere.

Lasa un comentariu