Începe admiterea la TUIASI: 6.500 de locuri sunt pregătite

Începe admiterea la TUIASI! Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) va scoate anul acesta la concurs un numar de 6.500 de locuri la concursul de admitere, dintre care 3.400 sunt la licenta, 2.900 la master si 200 la doctorat. În ceea ce priveste locurile la buget, fara taxa, finantate de statul român, doar la licenta vor fi aproximativ 2.400, incluzând si locurile destinate românilor de pretutindeni, la master vor fi 1.350 si 120 la doctorat.

Înscrierea candidatilor la licenta se va realiza în perioada 4 – 23 iulie, la masterat între 10 si 20 iulie, în timp ce la doctorat vor putea fi depuse dosare de înscriere si în sesiunea de vara, între 4 si 14 iulie, dar sustinerea colocviului este programata pentru luna septembrie, în intervalul 19 – 22 septembrie.

TUIASI pastreaza sistemul revolutionar introdus în 2017, în care candidatii se pot înscrie cu un singur dosar la toate facultatile la care doresc, cu o adaptare semnificativa. Începând cu admiterea din 2022, candidatii se vor putea înscrie cu un singur dosar si o singura taxa la trei facultati, ulterior, daca vor dori, vor depune un nou dosar, achitând o noua taxa, pentru a fi luati în calcul si la celelalte facultati ale universitatii.

Decizia a fost luata pentru a usura procedura de completare a fiselor de admitere de catre candidati si munca de triere a viitorilor studenti, în contextul în care aproape toti cei înscrisi din 2017 la TUIASI au ales una dintre primele trei facultati completate, în ordinea preferintelor, pe fisa de înscriere.

300 de invenții vor putea fi studiate în cadrul expoziției „Inventica 2022” organizată de TUIASI

Începe admiterea la TUIASI

„Începând din 2017 am adaptat anual procedura de admitere la studiile de licenta astfel încât, pe de o parte, sa usureze aplicatiile care presupuneau înscrierea candidatilor, iar pe de alta parte sa contrabalanseze situatiile în care candidatii ar putea fi nehotarâti în alegerile pe care le fac. În acest sens, în acest an, candidatii pot opta, cu o singura taxa, pentru domeniile de la trei facultati, completând o singura fisa de înscriere. Pentru domeniile celorlalte opt facultati, candidatii platesc o taxa suplimentara si completeaza tot o singura fisa. Experienta anilor trecuti ne-a aratat ca, aproape în totalitate, candidatii doresc sa urmeze primele doua, rar trei domenii, din lista de optiuni pe care au bifat-o pe fisa”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Admiterea se organizeaza online, prin intermediul platformei informatice dezvoltate de catre personalul universitatii, care va deveni activa în perioada înscrierilor. Studentii care vor sa se familiarizeze cu pasii necesari admiterii, pot consulta manualul de utilizare al platformei si cele mai des întâlnite întrebari si raspunsurile la ele. Doar pentru candidatii care nu au posibilitatea de a depune online dosarul vor fi organizate în mod special puncte de înscriere la sediile facultatilor TUIASI.

6.500 de locuri sunt pregătite

„O alta noutate, care vine în sprijinul comisiilor de admitere, este aceea ca dosarul candidatului se verifica o singura data, de catre comisia de la facultatea care are domeniul plasat de candidat ca prima sa optiune. Metodologiile de admitere la studiile de master si doctorat ramân aceleasi ca în anii trecuti, cu mentiunea ca înscrierile la doctorat se vor desfasura în doua etape, în iulie si septembrie, urmând ca interviurile sa se desfasoare la finalul înscrierilor, în septembrie”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

La Facultatea de Automatica si Calculatoare (AC) si Facultatea de Arhitectura „G.M. Cantacuzino” vor fi si probe scrise, iar cei care se înscriu si la aceste facultati trebuie sa le treaca primele în lista de optiuni. La AC se va da un test grila de trei ore, cu 25 de întrebari, cu subiecte, la alegere, de matematica sau informatica. Nota testului va reprezenta 80- din media de admitere, restul de 20- fiind media de la examenul de bacalaureat. La Facultatea de Arhitectura, candidatii vor sustine o proba practica, de desen, care va conta în proportie de 70- la media de admitere, restul de 30- fiind nota obtinuta la examenul de bacalaureat.

Cinci medalii pentru studenții TUIASI la olimpiada internațională de matematică SEEMOUS 2022

La celelalte facultati, admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat

La celelalte facultati, admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat sau în combinatie cu media de la o disciplina a aceluiasi examen, cum ar fi matematica la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. În cadrul fiecarei facultati, candidatii sunt ierarhizati în ordinea descrescatoare a mediilor obtinute la examenul de admitere si în limita locurilor aferente fiecarui domeniu de studii.

Comisiile de admitere de la fiecare facultate în parte verifica zilnic dosarele candidatilor înscrisi si confirma legalitatea înscrierii. Daca se constata nereguli, candidatilor li se solicita clarificari sau completari ale documentelor. Odata cu începerea admiterii, situatia înscrierilor poate fi consultata pe site, în timp real, de catre oricine este interesat.

Confirmarea ulterioara a locului se va face prin depunerea / transmiterea actelor ȋn original. Rezultatele finale ale admiterii, sesiunea de vara, vor fi facute publice pâna pe 31 iulie. Sesiunea de admitere din toamna este programata pentru 5 – 16 septembrie.

Sursa: stirimoldova24.ro

Lasa un comentariu