În ce condiții pot fi tăiați mieii în județul Iași

Mii de miei vor fi sacrificați și comercializați de către crescătorii din județul Iași. Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Iași atrage atenția că, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, va permite sacrificarea mieilor pentru Paște și în ferme, dar în anumite condiții stricte.

Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor, vor sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții.

La nivelul fermei trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor, scrie realitateadeiasi.net.

Un medic veterinar trebuie să efectueze controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului antemortem și postmortem al cărnii și organelor. Specialiștii trebuie să verifice eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, a condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel. Fermierii trebuie să respecte distanța minimă socială stabilită de de CNSSU.

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă, carnea nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

leave a reply